MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

Bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj Srbija ima svakodnevne migracije radnika, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postoji opravdan rizik da do 2050. godine dođe do znatnog poremećaja domaćeg tržišta rada.

Istraživanja MMF-a daju poražavajuće podatke i pokazuju da će procenat radne snage u Srbiji pasti za 20 odsto, ako država ne primeni sistemska rešenja, ojača prava radnika ili ukoliko ne dođe do povećanja zarada pre svega u privatnom, ali i u javnom sektoru.

MMF procenjuje da bi do dramatičnog smanjenja radne snage moglo da dođe u narednih trideset godina, a pored Srbije sa tim problemom će se suočiti i zemlje regiona. Poslednje upozorenje MMF-a odnosi se i na podatak da će svaki četvrti radnik nestati zbog migracije ili starenja.

Iako u Srbiji već sada postoje svakodnevne migracije radnika, prema prognozama MMF-a, rizik sa kojim ćemo se suočiti do 2050.godine značajno će uzdrmati domaće tržište rada.

I pored procene Fonda da bi taj pad iznosio oko 20% u Srbiji, u mnogo većem riziku da zabeleže ozbiljan pad radne snage na tržištu su Letonija, Bugarska, Poljska i Ukrajina, i to čak do 30%.

Ipak, iz MMF-a uveravaju da rešenja postoje, a neka od njih su: podizanje starosne granice za penzionisanje, ohrabrivanje žena i starijih radnika za ulazak na tržište rada i tehnološki napredak.

Sa scenariom koji MMF predviđa uglavnom se slažu i naši analitičari pri čemu navode da je primetno da odliv radne snage više nije karakterističan samo za visokostručni kadar, već i za srednjestručni kadar, a kao jedno od rešenja vide veća prava radnika.

Kao glavne razloge za takvo stanje navode slabu privredu i uslove rada. Ljudi ne žele da rade u uslovima gde se ne vodi računa o njihovim pravima i gde nemaju uslove za dostojanstven rad.

Jedna od glavnih mera, moralo bi biti poboljšanje funkcije države u onom delu koji se odnosi na poštovanje Zakona o radu. I pored činjenice da zakon takav kakav je nije idealan, svakako je bolji od nepoštovanja njegovih odredbi.

Kao jedan od najaalarmantnijih podataka jeste poslednji izveštaj MMF-a, koji govori da je Srbiju u poslednje dve decenije napustilo skoro 650.000 ljudi, a to nas polako dovodi u situaciju da ćemo radnu snagu morati da uvozimo iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Previous Niš se pridružio globalnoj co-working zajednici – Za preduzetnike dva zajednička prostora za rad
Next Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi

You might also like

Saxo analiza: Interesantne berzanske rotacije, u koju aktivu ulagati?

Mart je pružio preko potrebnu pauzu za namučena finansijska tržišta. Globalne akcije porasle su za 5,1% u lokalnim valutama, a tržišta zemalja u razvoju pokazala su dosta dobre performanse uz

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Naplata poreskih prihoda za 32 milijarde veća od planirane

Ukupna naplata najvažnijih budžetskih prihoda u prva četiri meseca ove godine iznosi 255,6 milijardi dinara, što je za oko 32 milijarde više u odnosu na plan za ovaj period, podaci

Najvažnije vesti 0 Comments

Prva javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi posle 78 godina

Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO) i to kompanije Fintel Energija, koja je ćerka firma kompanije  Fintel

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply