Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi

Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi

Redakcija portala Gdeinvestirati.com pripremila je analizu 5 konkretnih brzo rastućih online projekata u koje možete da uložite novac u 2019. godini. 

U prvom delu ovog teksta se nalaze konkretni predlozi za ulaganje u 2019. godini. Radi se o 5 perspektivnih online projekata sa našeg tržišta (CarGo, Union rent-a-car, Sharbico, Cinesseum i Simfonija, a možete se prijaviti i da vam redovno šaljemo informacije i o drugom brzo rastućim online projektima).

U drugom delu teksta ćemo pogledati rezultate projekata koje smo pre 3 godine preporučili investitorima.

U trećem delu teksta analiziramo prednosti, mane i rizike za još 4 alternative za investiranje (kupoprodaju kriptovaluta, investiranje u akcije na inostranim berzama, rudarenje kriptovaluta i Forex).

Osnovne informacije o svakom pojedinačnom projektu i minimalnoj visini ulaganja možete pročitati dalje u tekstu, a za detaljne informacije o projektima i proceduri ulaganja popunite samo formular koji se nalazi OVDE.

Prilikom popunjavanja formulara možete označiti, ukoliko želite, da vam i u buduće šaljemo informacije o drugom brzo rastućim online projektima koji nisu navedeni u ovoj listi, a za koje procenimo da imaju visok potencijal rasta. 

I DEO – Konkretna rešenja i predlozi za ulaganje u 2019:

Predlog 1 – CarGo

CarGo, srpska verzija svetski poznatog Ubera, je bio i jedan od predloga sajta Gdeinvestirati još pre 3 godine, kada je malo ko i čuo za ovaj projekat. Sada je vrednost firme porasla preko 20 puta, a broj korisnika je probio 600.000.  Sada je cilj je da se prikupe dodatna sredstva sa kojim bi se ubrzalo otvaranje još nekoliko gradova u Evropi čime bi se dodatno ubrzao rast broja korisnika i samim tim i tržišna evaluacija firme..

Minimalna investicija po pojedinačnom ulagaču (fizičkom ili pravnom licu) iznosi 200.000 evra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u CarGo i želite više informacija popunite formular OVDE.

Predlog 2 – Union rent-a-car

Union rent-a-car je takođe bio jedan od predloga sajta Gdeinvestirati pre 3 godine, imao je zahteve za kupovinom franšize sa svih kontinenata. Sada je vrednost firme veća za 1,8 puta. Na osnovu analize koju smo radili u nekoliko navrata, ne postoji platforma za rent a car u svetu koja je tehnički tako optimizovana za Google pretragu. To je i bio razlog velikog intersovanja iz različitih zemalja. Osnivači su usporili sa ekspanzijom pošto je za nastup na ino tržištima, a posebno u zemljama zapadne Evrope, bilo potrebno obezbediti i doradu platforme, što je sada završeno.

Ovde postoji opcija ulaganja i u centralnu firmu, ali i u franšize na pojedinačnim tržištima. Dok za centralnu firmu minimalno pojedinačno ulaganje iznosi 100.000 evra za širenje mreže po drugim tržištima, ako se ulaže samo za određeno tržište (zemlju) minimalno ulaganje može da bude i 12.000 evra. Sada su u fokusu tržišta Hrvatske, koja iako ima manje stanovninka od Srbije ima 4 do 6 puta veće tržište za rent-a-car, zatim tržišta Rumunije, Bugarske, Austrije, Nemačke i Kipra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Union rent-a-car i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa menadžmentom i osnivačima popunite takođe isti formular OVDE, (samo odaberite i Union rent-a-car)

Predlog 3 – Sharbico

Sharbico – aplikacija koja podržava proces “ekonomije deljenja” (eng. sharing economy) u različutim sektorima gde je ovaj koncept primenjiv. Mogu da se “šeruju” kancelarijski prostor, vozila, prevoz, stambeni prostor, alat, oprema, čak i zaposleni, ali i vaše lično znanje, veštine i sposobnosti. Iza ovog projekta stoji posvećen tim sa velikim iskustvom u biznisu i online projektima i čitava mreža podrške od strane uticajnih IT projekata i medija. Ekonomija deljenja doživljava pravi bum u svetu. Ovaj projekat ima ozbiljan potencijal rasta, a rizici su minimalni pošto u okviru jednog brenda razvija nekoliko velikih podsektora, tako da ulaganjem u ovaj projekat investitor de facto ulaže u preko deset različitih biznisa (šerovanje poslovnog prostora, šerovanje zaposlenih, šerovanje automobila, šerovanje stambenog prostora, šerovanje gadžeta, šerovanje opreme…). Sarbico izlazi na tržište 1. septembra a u međuvremenu se intenzivno radi na strateškim aranžmanima sa ključnim klijentima.

Za ovaj projekat minimalno ulaganje iznosi 6.000 evra. Prednost će imati oni investitori koji dodatno mogu da doprinesu projektu sa svojim znanjem, iskustvom ili kontaktima.  Sharbico sada, krajem jula i u avgustu radi inicijalni ciklus investicija, a sledeći ciklus bi bio održan u decembru ove godine samo po višoj evaluaciji. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Sharbico i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa menadžmentom i osnivačima popunite takođe isti formular OVDE, (odaberite Sharbico).

Predlog 4 – Cinesseum

Cinesseum – prvi online bioskop namenjen pre svega dijaspori. Ovaj projekat nam je privukao pažnju zbog njegove namene tj. namene rešavanja realne potrebe za gledanjem domaćih ostvarenja i van Srbije (oni nekada kasno stignu u ostale zemlje, a nekada, poput Novog Zelanda i Australije nikad ni ne stignu). Platforma je napravljena tako da na mesečnom nivou osvežava ponudu svih aktualnih domaćih filmova, kao i filmova i crtaća koji su sinrhonizovani na srpski jezik. Sve što je potrebno da korisnik uradi jeste da ima internet konekciju, da odabere željani film, plati kartu baš kao i u bisokopu, da pozove prijatelje i odgleda film. Procenjujemo da će ovaj projekat upravo biti zanimljiv onima van granice naše zemlje koji imaju potrebu i želju za online bioskopom. Naravno, tu su i oni koji su trenutno van zemlje a ne žele da propuste neko ostvarenje.

Minimalna investicija za priključenje ovom zanimljivom projektu je 10.000 evra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Cinesseum i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa osnivačima popunite takođe isti formular OVDE.

Predlog 5 – Simfonija

Simfonija – jedini ozbiljan dejting sajt u regionu usmeren na ozbiljnu vezu i brak. Ova platforma ima takođe jaku medijsku podršku i već je prebacila 12.000 korisnika, a pored domaćeg tržišta posebno je popularna kod ex-YU dijaspore. Zbog pristojnosti i potpune zaštite privatnosti korisnika Simfonija je uspela da privuče populaciju koja nikad ranije nije koristila sajtove za upoznavanje. Tajna uspeha ovog sajta za upoznavanje je bila selekcija korisnika, jer nisu svi koji bi se registrovali na sajtu automatski bili i odobravani. Fokus nije bio na tome da li je neko manje ili više fizički atraktivan, da li ima fakultet ili ne, već pre svega na ozbiljnosti profila, pristojnosti i tačnosti unetih podataka. Zbog naglog porasta broja korisnika, platforma zahteva tehničko unapređenje kako bi podržala taj rast, pošto u trenucima visokog broja poseta sporije otvara stranice. U planu je izrada i Android i iOS aplikacije. Sva tehnička unapređenja su planirana da budu završena do 15. oktobra.

Platforma se ubrzano širi, a minimalna investicija po pojedinačnom ulagaču iznosi 9.000 evra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Simfoniju i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa osnivačima popunite takođe formular OVDE.

II DEO – Rezultati projekata koje smo predlagali u 2016.

Prethodni tekst sa ovom tematikom smo objavili pre nešto više od 3 godine, u martu 2016 godine. Pošto odlično poznajemo IT sektor, ali imamo i pristup informacijama, tada smo izdvojili 3 konkretna brzo rastuća online projekta iz našeg regiona za koje smo smatrali da imaju ozbiljan potencijal rasta, jak tim iza sebe, i da mogu da donesu povraćaj investitorima, a da istovremeno rizik za investitore bude sveden na što manju meru.

Jedan od ta tri projekta je bio tada nepoznati, a sada svima dobro poznati CarGo (srpski Uber), a druga dva projekta su bila Union rent-a-car (booking platforma za rent-a-car) i makedonska platforma za automatsko pravljenje Android i iOS aplikacija – Linx.press.

Nakon 3 godine možemo da podvučemo crtu i analiziramo rezultate:

CarGo je bukvalno “eksplodirao” u ovom periodu i na 1 euro investicije u ovaj projekat u 2016., investitor bi sada imao povraćaj od 20 eur. CarGo i dalje raste, proširio se i na Beč, a još nekoliko gradova po Evropi i svetu je u fazi pregovora.

CarGo je probio cifru od 600.000 korisnika, a po svim parametrima, do kraja godine će imati više od milion korisnika.

Union rent-a-car je unapredio platformu i otvorio još nekoliko regionalnih tržišta. Na 1 euro investicije u ovaj projekat u 2016., investitor bi sada imao 1,8 eur.

Što se tiče Lynx.press-a, osnivači su se sreli sa (rešivim) tehničkim preprekama ali nisu bili dovoljno odlučni i posvećeni projektu, tako da su izgubili fokus a Lynx.Press je ugašen. Na 1 euro investicije u ovaj projekat u 2016., investitor bi sada imao 0 eur, odnosno investitor bi izgubio sav novac.

Iako smo odlično poznavali IT sektor, ni mi nismo mogli sve da predvidimo, to želimo transparentno da naglasimo, i kod Linx.press-a smo napravili pogrešnu procenu. Ali iz toga smo izvukli pouke i podigli smo lestvicu tako da pored ekspertize koja se podrazumeva, sada kao jedan od prioriteta, visoko vrednujemo i kompaktnost tima i dugoročnu posvećenost tima projekatu.

Ali kumulativno gledano, u slučaju da je investitor uložio 3 evra (po 1 evro u svaki od ova 3 projekta), na CarGo-u bi imao 20 evra, na Union rent-a-car 1,8 evra, a na Lynx.press 0 evra, dakle na 3 evra povraćaj bi bio 21,8 evra.

III DEO – Dodatne alternative za ulaganje:

Pored online projekata postoji još nekoliko opcija za ulaganje, neke su manje, a neke više rizične. Krenućemo od onih alternativa koje nose manje manji rizik ka onima koje su rizičnije.

Kupoprodaja kriptovaluta – Bitcoin, Litecoin, Ethereum

Tržište kriptovaluta se ove godine značajno oporavlja i neka istraživanja i trendovi koje smo pratili ukazuju da će se i nastaviti. Bitkoin, pa i ostale poznatije kriptovalute su sada zrelije, način na koji se o njima priča je kompleksniji jer je mnogo više ljudi ušlo u kripto svet i proširuje svoja znanja. Paralelno sa tim se smanjuju i brige o potencijalnim prevarama, a bitkoin je sada tema za buduće a ne prošlo vreme. Što se cene tiče, početkom ove godine cena jednog bitkoina bila je oko 3.000 dolara, dok je sada iznad 10.000 dolara.

Za investiranje i dalje su najsigurnije i najzanimljivije sledeće kriptovalute: bitkoin, lajtkoin i itirijum, koje ima u ponudi i naša domaća menjačnica. ECD.rs je jedan od prvih i najvećih igrača u regionu u ovoj industriji. Primarni biznis im je usluga sigurne i pouzdane kupovine i prodaje kriptovaluta na njihovom sajtu, ali se tokom prethodnih 7 godina dosta šire, pa time postaju prepoznatljivi i po mreži kripto automata širom Srbije, akademskim kursevima koji vam pružaju vrlo primenjiva znanja (mi smo se već prijavili za sledeći), ali i specijalizovanim treninzima i edukacijama koje organizuju za pojedince i kompanije. Gde Investirati u saradnji sa ECD.rs servisom poziva čitaoce da što sigurnije uđu u svet kriptovaluta uz njihovu pomoć postanu vlasnici svog prvog bitkoina, specijalno za čitaoce Gdeinvestirati obezbeđen je PROMO KOD koji omogućava popust (nižu proviziju), prilikom kupoprodaje kriptovaluta u ECD menjačnici. Ukoliko ste zainteresovani da kupite (ili prodate) bitkoin, lajtkoin i itirijum popunite takođe isti formular OVDE, i poslaćemo vam PROMO KOD. U slučaju da prvi put postajete vlasnik kriptovalute, poslaćemo vam i detaljno uputstvo (ne zaboravite da u formularu čekirate “Kupoprodaja kriptovaluta”). Ovde ne postoji minimalan iznos za ulaganje, možete bukvalno da uložite i 10 evra i probate.

Investiranje u akcije na inostranim berzama

Fizičkim licima iz Srbije je već nekoliko godina omogućeno da nesmetano trguju akcijama na inostranim berzama. Ukoliko se opredelite za ovaj vid ulaganja, popunite formular i omogućićemo vam direktan kontakt sa renomiranom brokerskom kućom iz Beograda koja ima preko 20 godina iskustva u ovoj oblasti i koja može da vam bude pre svega siguran i pouzdan partner. Možete trgovati akcijama Apple-a, Facebook-a, Amazona…, ali i svim drugim manje ili više poznatim kompanijama. I brokerska kuća i banka su u Srbiji (nije potrebno otvarati račun u inostranstvu), svi računi u bankama u Srbiji su osigurani do iznosa od 50.000 evra. Minimalna investicija da biste radili sa ovom brokerskom kućom iznosi 10.000 evra. Popunite formular OVDE i čekirajte “Trgovina akcijama na inostranim berzama”.

Rudarenje kriptovaluta

Sa oporavkom tržišta kriptovaluta rudarenje je ponovo postalo isplativo. Sajt Gdeinvestirati je ostvario saradnju sa kompanijom koja raspolaže ozbiljnom infrastrulturom za majnovanje u Srbiji (eletrična energija, serveri za majnovanje, “know how”, ekskluzivna lokacija i zaokružen pravni okvir). U poslednjih nekoliko meseci zarada je prebacivala 10% mesečno, što opet nije nikakva garancija da će tolika zarada biti održavana i u narednim mesecima. Prednost ove kompanije je to što njihova infrastruktura obezbeđuje veću efikasnost pri utrošku električne energije, koja je pored hardvera glavna komponenta koja utiče na troškove majnovanja. Nude dve vrste usluga, da iznajmite njihove mašine i zarađujete od majnovanja, a oni su zaduženi za opremu i uzimaju procenat od zarade. Druga opcija je da vi kupite mašine a da one fizički budu smeštene kod njih i da oni upravljaju njima i uzimaju takođe procenat od zarade. Više manje slična ponuda samo je u drugom slučaju mašina vaša ali ste vi zaduženi i za kupovinu nove mašine kada ova prestane na bude efikasna, kada se pojave jači serveri. Popunite formular OVDE i čekirajte “Rudarenje kriptovaluta” i poslaćemo vam informacije i obezbediti kontakt sa ovom kompanijom. Jedini limitirajući faktor je to što minimalno ulaganje iznosi 50.000 evra.

Trgovina razlikama u ceni (Forex)

Forex je najrizičniji od svih gore navedenih predloga za ulaganje, a taj rizik prati mogućnost ostvarivanja velikih kratkoročnih dobitaka ali i gubitaka. Za one koji ne znaju, trgovina razlikama u ceni omogućava da vi hipotetički sa 1 evrom investicije možete da upravljate sa 100 evra hartija od vrednsti, tako da ako se cena hartija od vrendnosti pomeri na 101 evro, vi ste na dobitku ne 1% nego 100%. To isto se odnosi i na gubitak, ako cena padne na 99 evra, vi niste izgubili 1% već ste izgubili celu investiciju.

Ovo je samo hipotetički primer, naravno postoje razne strategije kako da ograničite rizik, manji rizik prati i manja potenijalna dobit ili manji potencijalni gubitak, sve je na Vama.

Ono što je pozitivna promena u poslednjih nešto više od godinu dana jeste to da je sada tržište potpuno regulisano, uloženi novac stoji na Vašim zasebnim računima i brokerska kuća nema pristup tom novcu tako da je sa te strane Vaša investicija zaštićena, najveći deo rizika se odnosi na vaše dobre ili loše procene, ali i elemanat sreće igra ne malu ulogu, ali i to opet zavisi od toga za koje ste se strategije opredelili.

Popunite formular OVDE, i čekirajte “Trgovina razlikama u ceni (Forex)” i biće vam otvoren demo račun sa podacima koje ste uneli u formular, i kod to najpoznatije Forex platforme u Srbiji – Kapital RS. Dodatno, pošto se prijavljujete u okviru kampanje “Gde investirati u 2019.” dobićete i bonus od 100% na prvi depozit, ali napominjemo još jednom, ovo je najrizičniji vid ulaganja od svih gore navedenih opcija i potrebno je da dobro poznajete tržište i da budete vešti i oprezni da biste izbegli gubitke. Ovde takođe ne postoji minimalan iznos za ulaganje, možete da probate i sa 10 evra.

IV DEO – Napomene:

Gdeinvestirati.com objavljuje ovu analizu na osnovu brojinih zahteva čitalaca gde da ulože novac. Mi vam u ovom tekstu prenosimo naš pogled na ove alternative za ulaganje. Iako imamo veliko iskustvo i možemo da kažemo da odlično poznajemo materiju, tržište je nepredvidivo i na vama je da procenite šta vam odgovara a šta ne. Gde investirati ne snosi nikakvu odgovornost za vaše investicione odluke i eventulne gubitke koji iz toga mogu nastati.

Mi vam samo predočavamo informacije do kojih smo mi došli i nijedan projekat od gore 5 navedenih projekata nije tu zato što nam je nešto platio već isključivo zbog svojih potencijala da donese povraćaj investitorima. U neke od gore navedenih projekata smo i mi lično investirali, u neke nameravamo da investiramo i to želimo da podelimo i sa našim čitaocima. Vi ste ti na kraju krajeva koji donosite odluku i odgovarate za vaše investicije.

Za sva dodatna pitanja, informacije i sugestije kontaktirajte nas popunjavanjem formulara, postoji polje “Dodatna pitanja i sugestije”, dobićete odgovor najkasnije u roku od 24h, najčešće mnogo ranije, ako izuzmemo vikend kada ne radimo.

Ukoliko imate bilo kakve komentare, sugestije ili konstruktivne kritike, biće nam drago da razmenimo mišljenja i čujemo vaše predloge i ideje. Možemo i kroz komentare na ovaj tekst da zajedno diskutujemo i o drugim alternativama za ulaganja koje možda ovde i nisu spomenute.

Autor: Stefan Babić, osnivač Gdeinvestirati.com
Previous MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage
Next Gde investirati između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini? Analiziramo 4 brzo rastuća online projekata

You might also like

Kompanije 0 Comments

Microsoft restruktuiranjem poslovanja sa telefonima ukida 1850 radnih mesta

Veliku priliku je Microsoft propustio posle kupovine Nokia odeljenja za uređaje i poslovanje.

Industrija 1Comments

Zvanično pokrenut Galileo – “evropski GPS”

Na ceremoniji u Briselu danas su zvanično pokrenute usluge evropskog sistema satelitskog navodjenja Galileo, koji predstavlja konkurenciju i dopunu američkom dži-pi-esu (GPS) i omogućiće preciznije pozicioniranje i datiranje, kao i

Kompanije 0 Comments

Intel ulaže 7 milijardi dolara u domaće tržište

Intelov glavni izvršni direktor Brian Krzanich je na sastanku s američkim predsednikom Trumpom najavio kako će njegova kompanija uložiti 7 milijardi dolara u novu fabriku u Arizoni.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply