Wall Street: Najveći pad S&P indeksa od kraja juna

Wall Street: Najveći pad S&P indeksa od kraja juna

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u sedu zabeležio najveći dnevni pad još od kraja juna, a i ostali indeksi bili su u znatnom minusu, jer investitori beže od rizičnih ulaganja usled eskalacije trgovinskih napetosti.

S&P 500 indeks spustio se 0,76 posto, na 2.818 bodova. Njujorški Dow Jones oslabio je 137,5 bodova ili 0,54 posto, na 25.162 boda, a tehnološki Nasdaq za 1,23 posto, na 7.774 boda.

Trgovinske napetosti intenzivirane su nakon odluke turskog predsednika Tayyipa Erdogana da udvostruči carine na uvoz nekih američkih proizvoda, dok je Kina podnela žalbu Svetskoj trgovisnkoj organizaciji (WTO) zbog američkih trgovinskih politika.

Cene deonica industrijskih kompanija, najviše senzitivnih na carine, pale su u proseku za 0,5 posto.

„Kombinacija straha od širenja zaraze izvan granica Turske i mogućnost ekonomskog usporavanja Kine uznemirili su tržišta širom sveta”, ocenjuje JJ Kinahan, tržišni strateg pri TD Ameritradeu.

Znatno su pale i cene deonica energetskih kompanija, u proseku za 3,5 posto, nakon što je dan ranije cena barela američke bafte potonula 3,2 posto usled neočekivanog skoka američkih zaliha gorivna. Reč je o najvećem padu cena deonica energetskog sektora od 5. februara.

Još veći gubitak pretrpele su deonice metalskih i rudarskih kompanija, u proseku za 4,8 posto. Tim deonicama odmogao je kratki skok dolarovog indeksa na najviši nivo u zadnjih 13 meseci, pre nego se ponovo spustio, završivši dan gotovo bez promena.

Dobrih vesti nije bilo ni iz korporativnog sektora. Kineska tehnološka kompanija Tencent izvestila je o prvom padu profita u proteklih gotovo 13 godina. To je spustilo cene Tencentovih deonica za gotovo 10 posto, a negativno je uticalo i na ceo tehnološki sektor.

Među većim gubitnicama bila je i deonica Tesle, spustivši se za 2,6 posto, jer je američka Komisija za vrednosnice poslala subpoenu kompaniji vezano uz najavu izvršnog direktora Elona Muska da planira delistirati kompaniju s berze.

Na evropskim berzama sreda je bila najlošiji dan još od objave rezultata britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Pod pritiskom odluke Turske da udvostruči carine na uvoz automobila, duvanskih proizvoda i alkohola iz SAD-a, londonski FTSE indeks potonuo je 1,5 posto, na 7.497 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 1,6 posto, na 12.163 boda, a pariski CAC za 1,8 posto na 5.305 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Forma Ideale kupila fabriku "Metal sistemi"
Next Azijske berze: Najava razgovora između Kine i SAD-a ublažila gubitke

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi potonuli oko 4 odsto

Na Wall Streetu su u četvrtak, nakon još jednog dramatičnog trgovanja, indeksi berza potonuli oko 4 odsto, čime je potvrđeno da je tržište ušlo u područje korekcije nakon što je niz

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

Berza

Dinar bez promene prema evru u ponedeljak

Vrednost dinara prema evru je skoro nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2629 dinara za evro.