Azijski indeksi porasli, Kina zaustavlja pad juana

Azijski indeksi porasli, Kina zaustavlja pad juana

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle jer su ulagače ohrabrile mere kineske centralne banke usmerene na zaustavljanje oštrog pada kursa juana i odliva kapitala s tamošnjeg tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,9 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cene akciija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu ojačale između 0,3 i 1,3 posto.

Podršku tržištima pružaju novi napori kineske centralne banke usmereni na zaustavljanje trenda slabljenja juana, koji traje od početka trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Tako je jutros centralna banka povećala zahteve za rezervama na neke terminske valutne pozicije, što je poskupelo ‘opklade’ protiv kineske valute i izazvalo njen oporavak s najnižeg nivoa u 14 meseci.

To je ohrabrilo ulagače na finansijskim tržištima.

„Potezi protiv slabljenja juana su važni jer rapidno slabljenje valute izaziva rizik od odliva kapitala i destabilizacije domaćih cena imovine. Smatramo da će kineska centralnih banka preduzeti dalje mere ako se slabljenje juana nastavi ili povećaju pritisci na odliv kapitala”, pišu analitičari JPMorgan banke u belešci klijentima.

A napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu ne popuštaju. Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara na koje namerava da uvede carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na poruke Washingtona polovinom nedelje da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je pretio pre, na uvoz kineskih proizvoda vrednih 200 milijardi dolara. Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrednosti od 34 milijarde dolara s obe strane.

Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protivmere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vredne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj je godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu iznosio 130 milijardi dolara.

Od početka maja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Jedan visoki kineski diplomat rekao je Reutersu da sumnja da će se u razgovorima s Washingtonom rešiti trgovinski spor. Kineski državni mediji poručuju da su protivmere Pekinga „racionalne” i optužuju Washington za ucenu.

Predsednik SAD-a Donald Trump poručio je, u nedelju, da njegova strategija uvođenja carina na kineski uvoz „deluje bolje nego što je bilo iko očekivao”, navodeći kao dokaz gubitke na kineskim tržištima akcija.

Poručio je, takođe, da bi američka tržišta mogla dramatično porasti kada se dogovori trgovinski sporazum s Kinom.

A na valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta dodatno ojačao, nakon što je prošle nedelje osvojio 0,5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je jutros daljih 0,1 posto, na 95,26 bodova, najviši nivo u dve nedelje.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj porasla sa 111,25 jena, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 111,35 jena.
Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo na 1,1560 dolara, najniži nivo u više od pet nedelja, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1570 dolara.

Cene nafte su porasle, nakon što su prošle nedelje pale. Jutros je cena barela na londonskom tržištu ojačala za 40-ak centi, na 73,60 dolara, nadoknadivši deo prošlonedeljnih gubitka od 1,5 posto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous U Luksemburgu prosečna plata viša od 4.000 evra
Next Njujorška berza najavila početak trgovine bitcoinom

You might also like

Svetske berze

Cena nafte iznad 56 dolara, najveći izvoznici poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje

Napori globalnih proizvođača nafte da smanje proizvodnju drže cenu ovog energenta na međunarodnim tržištima oko najvišeg nivoa u 19 meseci.

Svetske berze

Egipatski milijarder Naguib Sawiris investirao polovinu bogatstva u zlato

Egipatski milijarder Naguib Sawiris odlučio je krenuti u akciju. Uložio je polovinu svog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

Svetske berze

Evro danas 119,02 dinara

Dinar je danas ojačao za 0,2 odsto prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji devizni kurs je 119,0258 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.