Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Kinezi srušili najveće preuzimanje u industriji čipo

Da priča s carinama i nije tako jednostavna kao što je američki predsednik Donald Trump doživljava pokazuje odluka Kine da ne odobri Qualcommovo preuzimanje holandskog NXP-a. 

Akvizicija vredna 44 milijarde dolara bila bi najveća u industriji čipova dosad, no rok za realizaciju dogovora istekao je bez nužnog blagoslova iz Pekinga, čime je transakcija definitivno propala, iako je dosad prikupila odobrenja iz čak osam različitih jurisdikcija.

Usprkos kineskom negiranju da se radi o odmazdi zbog Trumpovih carina i pretnji, malo ko gaji bilo kakve sumnje u motive kineske neaktivnosti.

– Nameravamo da otkažemo svoj sporazum o preuzimanju NXP-a krajem današnjeg dana, izjavio je sredu šef Qualcomma Steven Mollenkopf objavljujući time prihvatanje poraza.

Kompaniji s Trumpom definitivno ne ide s obzirom na to da je predsednik pre nekoliko meseci lično blokirao spajanje Qualcomma s konkurentom Broadcomom. Iako u Qualcommu u početku nisu bili oduševljeni idejom, u kasnijim prepucavanjima se počeo otvarati prostor za dogovor, no Trump je jednostavno blokirao akviziciju.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous VTB banka Beograd dobila novog vlasnika
Next MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

You might also like

Kompanije

Nemački Merck razmatra prodaju dela biznisa

Nemačka farmaceutska kompanija, Merck, razmatra prodaju segmenta zdravstvene zaštite potrošača, koji ima godišnje prihode od oko 860 miliona EUR, a novac bi bio iskorišćen na troškove istraživanja novih lekova.

Tema dana

Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

Infrastruktura železnice Srbije je ubrzala realizaciju projekata koji se finansiraju ruskim kreditom i zbog kašnjenja potrebne dokumentacije smenjeni su odgovorni direktori, izjavio je danas v.d. generalni direktor tog preduzeća Dušan

Najvažnije vesti

Agrokor prodaje Merkator zbog prezaduženosti?

Agrokor prodaje trgovački lanac Merkator, koji je u njegovom vlasništvu od 2014., a u pitanju je projekat monetizacije, piše slovenački siol.net.