Dogovor Trump-Juncker: Izbegnut je trgovinski rat

Dogovor Trump-Juncker: Izbegnut je trgovinski rat

Predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker su se u sredu u Washingtonu dogovorili da će smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

“Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, zaista velik dan”, rekao je Trump novinarima u Beloj kući nakon sastanka s predsednikom Evropske komisije. “Odmah počinjemo pregovore no uveliko znamo u kom smeru idu”, rekao je Trump.

Trump je na konferenciji za medije s Junckerom rekao da su se u razgovorima dogovorili da zajednički rade u smeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

“Takođe ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, hemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar”, rekao je dodavši da će Evropa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a. “Oni će biti veliki kupac LNG-a”, potvrdio je Trump.

Trump je rekao da će razgovori “rešiti” i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminijum iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Evropa. Još nije poznato jesu li dve strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Evrope, no Juncker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vreme razgovora.

“Bio je to dobar i konstruktivan sastanak”, rekao je Juncker. Trump je ranije zapretio da će uvesti carine od 25 posto na uvoz automobila u SAD što bi teško pogodilo evropske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena, te japanske i južnokorejske kompanije.

EU dogovor s Trumpom smatra velikim uspehom

Dogovor predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u sredu s predsednikom SAD-a Donaldom Trumpom o otklanjanju pretnje novih carina zvaničnici EU-a i evropskih vlada ocenili su kao veliki uspeh.

“Postignut je iskorak koji će izbeći trgovinski rat i sačuvati milione radnih mesta! Izvrsno za globalnu ekonomiju!”, napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar ekonomije u vladi nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Ovo je veliki dan za Komisiju, to je veliki dan za Junckera”, rekao je viši zvaničnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu. “Sankcije koje su pretile i sve ostalo što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno”, rekao je zvaničnik i dodao da “sve dok se nastavlja dijalog situaciju možemo pretvoriti u pobedu za sve”.

Brisel je pre sastanka ublažavao očekivanja da bi čelnik Komisije mogao odvratiti Trumpa od uvođenja novih carina, pre svega na nemačke automobile. Plan je bio zapretiti odgovorom EU-a koji bi, rekao je EU, mogao izbrisati 50 milijardi prihoda SAD-a u idućim godinama a istovremeno obnoviti ponude za nastavak razgovora o smanjenju prepreka u transatlantskoj trgovini.

Na kraju je Trump pristao da rešiti spor oko carina na čelik i aluminijum koje je uveo uprkos nezadovoljstvu Evropljana, odustati od novih sankcija i i stupiti u dijalog s Briselom o jačanju trgovine. EU će raditi na olakšavanju uvoza iz SAD-a, uključujući soju i prirodni gas.

Zvaničnik EU-a je rekao da je dogovor s Trumpom donekle iznenadio evropsko izaslanstvo, no predsednik SAD-a je izgleda uvideo rizike nastavka trgovinskog rata. “Iznenadili smo se ali mislim da su videli da su potencijali sporazuma mnogo veći nego što je cena odmazde”, rekao je zvaničnik. “Mislim da su procenili šta bi značila trgovinska noćna mora od 50 milijardi evra”.

“Svaka moguća pretnja je otklonjena. Sada imamo proces a oni su uključeni u proces”. Drugi saveznik nemačke kancelarke, vođa desnog centra u Evropskom parlamentu Manfred Weber, na Twitteru je napisao da je “ove večeri je još jednom jasno pokazano da je Evropa snažna kada deluje odlučno”.

Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) oprezno je pozdravila rešenja koja su predložili Trump i Juncker ali je upozorila da pitanje američkih carina na automobile još nije u potpunosti otklonjeno. DIHK je izjavio da je sada na SAD-u da vrati poverenje Evrope i ukloni “nelegalne carine”.

“Predložena rešenja idu u dobrom smeru, no još ostaje dosta sumnje”, rekao je DIHK u izjavi i dodao da je sastanak barem pokazao da Evropa neće dopustiti da je dele.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar oslabio
Next Radnicima PKB-a otpremnine od 450 evra po godini staža

You might also like

Makroekonomija

Kineska kompanija CEFC u Srbiji želi da ulaže u voće, mleko, meso

Sektori mesa, mleka, mlečnih proizvoda, voća i povrća najzanimljiviji su predstavnicima kineske kompanije za investiranje.

Berza

Howard Marks: Bitcoin i ethereum nisu stvarne valute

Digitalne valute poput bitcoina i ethereuma nisu stvarne, upozorava direktor investicionog fonda. 

Geopolitika

Kvartalni izveštaj UN: Iran poštuje nuklearni sporazum

Iran je i dalje u okvirima nuklearnog sporazuma koji je potpisano sa šest svetskih sila prošle godine, saopštila je Agencija UN za atomsku energiju.