Kineske investicije u Evropi rastu, u Severnoj Americi padaju

Kineske investicije u Evropi rastu, u Severnoj Americi padaju

Direktna kineska inostrana ulaganja dramatično su se promenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope u prvoj polovini ove godine, pišu kineski mediji.

Dovršene kineske investicije u Evropi u prvoj polovini 2018. godine dostigle su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja prema Severnoj Americi smanjena su za 92 posto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske kompanije Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe.

Na godišnjem nivou postotno povećanje za Evropu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švajcarske biotehnološke kompanije Syngenta, od strane ChemChina, vrednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije uticala na poređenje podataka.

Thilo Hanemann, direktor kompanije Rhodium Group, rekao je da “nakon pet godina sličnih investicijonih nivoa u Evropi i Severnoj Americi, kineski investitori sad očito više vole Evropu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Evropa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inostranim investicionim prioritetima”.

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće evropsko odredište za kineski kapital u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega sledi Ujedinjeno Kraljevstvo, gde su investicije dostigle 1,6 milijardi dolara. U Nemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

Neizvesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja uticati na odluke investitora.

“Razmer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istovremeno, niko ne bi trebao biti iznenađen smerom puta – Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmerna ulica, dok trgovinski odnosi sa SAD-om nastavljaju čvrsto ići prema dolje”, kazao je Thomas Gilles, predsednik Baker McKenzie’s kineske grupe za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Industrijski sastav kineskog ulaganja takođe se značajno promenio u prvoj polovini ove godine i u Evropi, i u Severnoj Americi, prema izveštaju.

Sektori, uključujući automobilski, zdravstveni i biotehnološki te potrošački proizvodi i usluge, postali su glavni primaoci direktnih kineskih inostranih ulaganja u obe regije. Sektor nekretnina i ugostiteljstva izgubio je svoje mesto na vrhu, ali je i dalje ostao privlačan kineskom kapitalu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Cene nafte skočile, barel skoro 70 dolara
Next Siniša Mali: U septembru će se znati koliko će biti povećanje plata i penzija

You might also like

Makroekonomija

OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

Globalna ekonomija ojačala je zahvaljujući monetarnim i fiskalnim podsticajima koji su podržali rast u većini zemalja, objavila je u utorak u najnovijim ekonomskim prognozama Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj

Makroekonomija

Evrozona uspela, poslovna aktivnost ipak stabilna

Poslovna aktivnost u evrozoni je u januaru bila stabilna, pošto su se snažne perspektive i rast zapošljavanja suprotstavili političkoj neizvesnosti.

Makroekonomija

Vujović nagovestio postepeno smanjenje poreza

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da “postoji prostor da se postepeno smanjuju poreske stope” jer su pozitivni fiskalni rezultati bolji od očekivanih.