Severnokorejski vođa nezadovoljan ekonomskih reformama

Severnokorejski vođa nezadovoljan ekonomskih reformama

Severnokorejski lider Kim Jong-un uputio je niz kritika funkcionerima širom zemlje zbog odlaganja završetka ekonomskih projekata.

Državni lideri obično hvali rad službenika tokom posete fabrika, ali ovog puta se to nije dogodilo.

Državni mediji prenose da je “zanemio” što je na primer samo završeno samo 70% elektrane koju je posetio, te da je bio “užasnut” banjskim kadama sa toplom vodom “prljavijim od ribljih rezervoara”.

Pjongjang je dugo potiskivao ekonomski napredak kao sekundarni cilj iza razvoja nuklearnog naoružanja.

U najnovijoj inspkciji Kim je obišao četiri lokacije u oblasti Severni Hamgjong, na granici sa Kinom.

U elektrani Oranghon utvrdio je da je samo 70% fabrike završeno, 17 godina pošto su radovi počeli.

Obilazeći hotel u gradu Jombunjin utvrdio je da malterisanje nije završeno šest godina nakon otpočinjanja projekta.

Posećujući odmaralište Onpho Holidej, zaključio je da su kade “prljave i da ne ispunjavaju sanitarne uslove”.

Posle posete fabrike torbi, rekao je da pokrajinski odbori stranke “rade površno”.

Prebacivanje odgovornosti

Ono što možemo da primetimo je da lider želi da predstavi sebe kao ekonomskog reformatora, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kim Jong-un je obećao svom narodu 2011, kada je preuzeo vlast, da će životni standard porasti, te da će sprovesti ekonomske reforme, uporedo sa pretvaranjem zemlje u nuklearnu silu.

Sada, pošto je nuklearni program proglasio završenim, pokušava ljudima da pokaže da radi na ekonomskim obećanjima. Krivicu za neuspeh za nezavršene projekte prebacuje na lokalne vlasti, ređe ih preuzimajući na sebe.

Izgleda da je zainteresovan da i strani mediji to vide. Severna Koreja pokušava i da ukloni pisanja da nema nameru za denuklearizacijom. Postignut je veoma mali napredak u razoružanju, pošto se Kim sastao sa Trampom u Singapuru.

Ovaj najnoviji veoma živopisni i zvanični postpupak dopušta mu da tvrdi da se njegov fokus odnosi na ekonomiju – ne na izgradnju nuklearnog oružja.

Severnokorejski list Rodong Sinman posvetio je čitavih devet strana priči o Kimovoj “inspekciji”.

“Uobičajeno se takve stvari ne rade pred medijima, koja u većini slučajeva prikazuju Severnu Koreju kao savršenu zemlju”, rekao je za BBC analitičar Fjodor Tertitski.

Glavne večernje vesti državne televizije proširile od svojih uobičajenih 20 minuta do punog sata, kako bi se prikazali izveštaji o inspekcijskim posetama Kima i njegovog nezadovoljstva tokom obilaska fabrika.

Kompilacija Kimovih uspešnih inspekcija tokom prethodni godina prikazana je sat vremena pre glavnih vesti, a to je najverovatnije urađeno kako bi se posramili službenici.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Jerome Powell: Američka ekonomija i dalje u usponu
Next Građani neće ići na crnu listu zbog duga od 2 dinara

You might also like

Makroekonomija

Afera “Panama Papers”: Najveće curenje informacija iz of-šor zona

Afera “Panama Papers” žestoko je uzburkala svetsku javnost zbog pranja novca nekih od najvećih imena svetskog sporta i biznisa, ali i politike. U skandalu se spominju imena više od 140

Makroekonomija

Britanski poslodavci pesimistični u pogledu ekonomske situacije u zemlji

Poverenje britanskih poslodavaca u ekonomiju oštro je opalo posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije, što nagoveštava pad potrošnje, investicija i izvoza, pokazuje najnoviji izveštaj kompanije za istraživanje tržišta

Geopolitika

SAD najavile nove carine Kini

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer najavio je u utorak da administracija ima nameru da uvede dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.