Azijske berze: Skok indeksa zbog dobrih američkih podataka

Azijske berze: Skok indeksa zbog dobrih američkih podataka

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije, dok su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine trenutno pale u drugi plan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je prošle nedelje znatno pao.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros u plusu više od 1 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast Wall Streeta u petak nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U junu je broj zaposlenih povećan za 213.000, dok su analitičari očekivali, 195.000, pri čemu je prosečna satnica porasla samo 0,2 posto, manje od očekivanja.

Rast zaposlenosti ukazuje na snažan rast ekonomije, dok blagi rast plata umanjuje strahove od prebrzog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke. Time je, kažu analitičari, jedan od velikih rizika uklonjen s tržišta.

Zahvaljujući tome, u drugi su plan pale zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što su u petak na snagu stupile carine od 25 posto koje je Washington uveo na uvoz više od 800 kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, a Peking uzvratio protivmerama istog intenziteta.

Ulagači se plaše da je to prvi potez koji vodi trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, što bi moglo narušiti rast tih, ali i celokupne globalne ekonomije.

Neki analitičari kažu da je to već uračunato u cene akcija i da su iznosi na koje su nametnute carine mogli biti i znatno veći, s obzirom da je Washington najavljivao carine na uvoz kineskih proizvoda vrednih 500 milijardi dolara.

„I dok trgovinske tenzije podržavaju zabrinutosti u vezi budućnosti, poslednji podaci ukazuju na snažan rast američke ekonomije i određena poboljšanja u Evropi i Japanu. Za sada finansijska situacija i dalje podržava rast ekonomije i investicija”, kaže Michael Gapen, ekonomista u Barclays banci.

A nakon prošlonedeljnog pada, cene su nafte jutros porasle. Na američkom je tržištu barel poskupeo 26 centi, na 74,06 dolara, dok je na londonskom tržištu ojačao 30 centi, na 77,42 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 93,93 boda, najnižeg nivoa u tri nedelje, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,02 boda.

Pritom se cena američke valute prema japanskoj kreće oko 110,45 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa je kurs evra porastao s 1,1745 na 1,1760 dolara.

U fokusu ulagača jutros je i britanska funta koja je pod pritiskom nakon što su dva člana britanske vlade podnela ostavku jer se ne slažu s načinom na koji ta zemlja namerava da pregovara o izlasku iz EU-a, a te ostavke dovode u pitanje budućnost premijerke Therese May.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Katarski holding kupuje njujoršku Plazu
Next Kako zameniti oštećenu novčanicu?

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Rast energetskog sektora zahvaljuje se rastu cena nafte na američkom tržištu od 4 odsto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja što je otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Berza

Direktor Energoprojekta: “Neprijateljsko” preuzimanje može da bude početak kraja kompanije, država da zaštiti svoj interes i kapital

Generalni direktor beogradskog Energoprojekta Vladimir Milovanović izjavio je danas da očekuje da država kao pojedinačno najveći akcionar zaštiti svoj interes i kapital u tom preduzeću jer ako to ne učini

Berza

Beogradska berza: Philip Morris skočio 6 odsto

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je izuzetno skromnu investicionu aktivnost i pad tržišta mereno repernim indeksom Belex15.