Kurs dolara skliznuo pred objavu zapisnika sa sednice Feda

Kurs dolara skliznuo pred objavu zapisnika sa sednice Feda

Kurs dolara u utorak je blago skliznuo prema korpi valuta na međunarodnim tržištima pred skoru objavu zapisnika sa zadnje sednice američke centralne banke Fed, koju ulagači čekaju zbog novih smernica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto, na 94,76 bodova. U poslednja tri meseca ojačao je pet posto, a od početka godine sada je u plusu gotovo tri posto.

Kurs evra ojačao je blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1652 dolara. Podršku evru pružila je vest da je nemačka koalicijska vlada rešila sukob oko migracija koji je zapretio kolapsom vlade kancelarke Angele Merkel.

Ulagači čekaju zapisnik sa zadnje sednice Feda i podatke o zaposlenosti kako bi videli hoće li potvrditi da su na putu još dva povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

“Uprkos zabrinutostima zbog trgovinskog rata, šira slika ipak pokazuje da je američki Fed među vodećim centralnim bankama u svetu još uvek ostao najviše usmeren zaoštravanju monetarne politike, pa bi to trebalo zasad podupirati dolar”, smatra Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.

U četvrtak će Fed objaviti zapisnik iz kojeg će tržišta pokušati da procene hoće li uslediti još dva povećanja kamatnih stopa u ovoj godini. Potom u petak čekaju objavu ključnog izveštaja o zaposlenosti koji bi trebao pružiti nove informacije o stanju tržišta rada u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Od ostalih valuta izdvaja se kineski juan, čiji kurs je podložan većim oscilacijama uoči 6. jula kad bi američke carine na uvoz kineskih roba trebale stupiti na snagu. U jednom trenutka cena juana prema dolaru skliznula je jutros na najnižeg nivoa od avgusta prošle godine.

“Zazor prema riziku izazvan zabrinutostima na trgovinskom planu snažan je deo u pozadini najnovijeg jačanja dolara. To znači da je dolar uspeo da ojača samo zato što su valute tržišta u nastajanju i one povezene s kretanjem cena roba slabile zbog averzije prema riziku”, smatra Masafumi, Yamamoto, valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Aerodrom Nikola Tesla: U junu usluženo čak 539.137 putnika
Next HTC u gubicima, radna mesta na udaru

You might also like

Berza

Azijske berze: Evro stabilan, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale jer ulagači ne žele reskirati uoči sednice američkog Feda i referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Berza

Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim ekonomskim pokazateljima, dok je vrednost dolara skliznula s najviših nivoa u 14

Svetske berze

Evro porastao iznad 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra

Evro je u ponedeljak ojačao iznad nivoa 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra. U ranim jutarnjim satima evro se, uzdrman vestima iz Italije, bio spustio na 1,05 dolara, vrednost poslednji