Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od 5 miliona ljudi u Italiji živi u potpunom siromaštvu, što je najveći nivo otkad je 2005. prvi put izvršeno to merenje, pokazali su u utorak službeni podaci.

Oko 8,4 posto populacije nema dovoljno sredstava za život, što je rast u odnosu na 2016. kad ih je bilo 7,9 posto, pokazao je državni statistički zavod Istat.

Razina siromaštva posebno je visoka u italijanskim južnim regijama, najviše među mladima i državljanima koji nisu italijanskog porekla. Podaci Istata pokazuju da je siromašno 34,5 posto domaćinstava u kojima žive stranci.

Ekonomsko nezadovoljstvo ključan je faktor iza uspeha stranaka Liga i Pet zvezda na izborima u martu, smatra dpa.

Čelnik Lige i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, poznat po svojoj retorici protiv ilegalne imigracije, istakao je da Istatovi podaci potvrđuju potrebu izvršenja obećanja iz kampanje njegove stranke o “stavljanju Italijana na prvo mesto”.

Čelnik Pet zvezda i ministar ekonomskog razvoja Luigi Di Maio na svojoj je Facebook stranici napisao da jedan od glavnih predloga njegove stranke o temeljnom dohotku za siromašne “mora odmah” biti uveden.

Italija je između 2008. i 2014. beležila recesije nakon kratkog oporavka, a od tada je njen ekonomski oporavak slab. U 2007. je siromaštvo u toj državi pogađalo manje od 2,5 miliona ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ulaganja u britansku automobilsku industriju gotovo prepolovljena
Next Capitol Park Rakovica dobija novi deo, otvaranje u oktobru

You might also like

Društvo

Povečan minimalac, doprinosi pojeftinili

Minimalna cena rada u Srbiji od 1. januara umesto 130 dinara iznosi 143 dinara po satu.

Društvo

Komunalne usluge ćemo plaćati i privatnicima

Ako poslanici Narodne skupštine u utorak usvoje vladin predlog novog zakona o komunalnim delatnostima, građani Srbije će i sa privatnicima ugovarati isporuku vode, grejanja, odnošenje smeća, održavanje grobalja, puteva, javne

Nekretnine

Prašuma unutar hotela u Dubaiju

Gradovi kao što je Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nisu ni postojali pre petnaestak godina. Arhitekte upravo grade prvi hotel sa sopstvenom prašumom u ovom pustinjskom gradu.