Azijske berze: Treći uzastopni pad indeksa

Azijske berze: Treći uzastopni pad indeksa

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u sredu, treći dan zaredom, a najviše u Kini, što je posledica trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, dok su cene nafte porasle, a dolar ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,15 sati u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je u minusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji su blago porasle.

Azijski su ulagači suzdržani zbog trgovinskih napetosti koje ne pokazuju naznake slabljenja. Washington razmatra restrikcije po pitanju ulaganja kineskih kompanija u američki tehnološki sektor jer ne želi dopustiti Kini pristup sofisticiranoj tehnologiji.

Predsednik SAD-a Donald Trump preti i uvođenjem novih carina kako bi prisilio Peking na ustupke u trgovinskim pregovorima, no Kina ne popušta i najavljuje protivmere.

Od početka maja su te dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Evropske unije, koja od petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Trump je na to zapretio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

Analitičari upozoravaju da bi sve te mere mogle izazvati protivmere, a sve bi to moglo negativno uticati na trgovinu u svetu i celokupno globalnu ekonomiju.

„Ako se sve to dogodi i partneri SAD-a uzvrate, to bi izazvalo značajan šok za nabavku u svetskoj ekonomiji, povećavajući inflaciju i usporavajući rast ekonomije”, kaže David Hensley, ekonomista u JPMorganu.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji blagi, ali ipak rast cena akcija na Wall Streetu, čime je nadoknađen deo gubitaka od prethodnoga dana.

A oporavak Wall Streeta najviše se zahvaljuje rastu energetskog sektora, podstaknutog rastom cena nafte nakon što je Washington pritisnuo partnere da prestanu da kupuju naftu od Irana koji je pod američkim sankcijama.

Nakon što je juče skočila više od 3,5 posto, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla za 15-ak centi, na 70,70 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupeo 17 centi, na 76,50 dolara.

A na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta malo je  porasla nakon pada prethodnih dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,65 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,19 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,45 na 109,90 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1650 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1717 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar ojačao, srednji kurs 118,0611
Next Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora

You might also like

Berza

Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između američke vlade i Kine te članica NAFTA-e.

Svetske berze

Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

Cena zlata porasla je oko 2 odsto, dosegavši najviši nivo u nedelju dana, nakon odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope.

Berza

Evropske berze na putu nedeljnih dobitaka

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija blago porasle, zahvaljujući rastu cena nafte i dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.