Prva emisija obveznica Srpske od 200 miliona eura emitovana na Bečkoj berzi

Prva emisija obveznica Srpske od 200 miliona eura emitovana na Bečkoj berzi

Prva emisija obveznica Republike Srpske od 200 miliona evra emitovana je juče na Bečkoj berzi.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, neposredno pre nego što su petogodišnje obveznice ponuđene rekao je da će prihvatanje zaduženja zavisiti od visine kamatne stope, koju će međunarodni investitori ponuditi. Takođe, rekao je da je gornja granica kamata od šest odsto te da, ukoliko obveznice budu uspešno emitovane, uplata se očekuje 28. juna.

“Naša prednost je da RS ne može imati valutni rizik jer je konvertibilna marka vezana za evro, pa smo taj rizik, koji je i najčešći, izbegli”, rekao je Tegeltija.

Inače, ovo je prvi put da Republika Srpska izlazi sama na međunarodno finansijsko tržište s obzirom na to da je BiH jedina u regionu koja nije ponudila svoje obveznice na tom tržištu. Međunarodna zaduženja do sada su išla isključivo preko BiH i novac je stizao od EBRD-a, EIB-a, Svetske banke, MMF-a i još nekih međunarodnih finansijskih institucija.

U Vladi Republike Srpske, pripremajući emisiju obveznica, rekli su da je izlazak RS na međunarodno finansijsko tržište veliki uspeh, kako finansijski, tako i politički, a nedavno je i Jelka Miličević, ministar finansija Federacije BiH, rekla da i FBiH zanima zaduženje na stranim berzama.

Prema prvim procenama ekonomista i stručnjaka, kamatna stopa na emitovane obveznice mogla bi biti oko pet odsto s obzirom na iskustva nekih zemalja sa sličnim kreditnim rejtingom.

Izvor: GdeInvestirati/Nezavisne novine
Previous Tender za reazlizaciju kampanje Brzina
Next Jean-Claude Juncker: Trumpove tarife suprotne svakoj logici

You might also like

Berza

Evropske berze: Italijanske banke i snažan evro srušili indekse

Cene akcija na evropskim berzama u četvrtak su pale, a pod najvećim pritiskom su bile akcije banaka dok jak evro opterećuje izvozike.

Svetske berze

Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

Najave o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu podigle su cene akcija na svetskim berzama jer investitori smatraju da povećanje kamata Fed-a predstavlja potvrdu da

Berza

Azijske berze: Oprez na kraju nedeljene trgovine

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače zabrinule naznake slabosti potrošnje Amerikanaca.