Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 ojačao, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških i medijskih kompanija.

Dow Jones skliznuo je 42 boda ili 0,17 posto, na 24.657 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na rekordan 7.781 bod.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cena akcija velikih tehnoloških kompanija, kao što su Facebook, za 2,3 posto, Amazon.com, za 0,9 posto, i Alphabet, za 0,5 posto.

Dok su mnogi sektori na Wall Streetu pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, tehnološki je sektor toga pošteđen.

S&P indeks tog sektora juče je ojačao 0,3 posto, pri čemu su cene akcija nekoliko tehnoloških kompanija dostigle rekordne nivoe.

Rast cena medijskih kompanija

Prvi uspon S&P 500 indeksa nakon tri dana pada zahvaljuje se i rastu cena akcija medijskih kompanija, nakon što je Walt Disney povećao svoju ponudu za preuzimanje Twenty-First Century Foxa na 71,3 milijarde dolara, više nego što nudi Comcast.

Akcija Twenty-First Century Foxa poskupila je 7,5 posto, Disneyja 1, a Comcasta 1,8 posto.

Ipak, na najvećoj svetskoj berzi vladao je oprez, kao i prethodnih dana, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obe zemlje najavile uvođenje novih carina.

Od početka maja te su dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Predsednik SAD-a Donald Trump preti novim carinama ako Kina na ponudi veće ustupke, no Peking ne popušta i najavljuje protivmere istog intenziteta.

Washington je pod pritiskom i drugih zemalja zbog protekcionističkih mera, pa će tako Evropska unija od petka naplaćivati carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,14 posto, na 12.695 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,34 posto, na 5.372 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,1475 dinara za evro
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

You might also like

Berza

Beogradska berza: Belex na najvišem nivou od aprila 2015., Energoprojekt holding rekordan

Beogradsko tržište akcija danas je zabeležilo snažan rast, a indeks Belex15 skočio je na najviši nivo još od aprila 2015. godine.

Svetske berze

Wall Street: Ulagači zabrinuti zbog slabih rezultata trgovinskih lanaca

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru jer su poslovni rezultati Macy′sa i Kohl′sa izazvali srah da potrošači ne troše dovoljno da bi se rast ekonomije ubrzao.

Berza

Evropske berze: Ulagači na oprezu uoči inauguracije Donalda Trumpa

Na evropskim berzama u petak se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni menjati pozicije uoči inauguracije novog predsednika SAD-a Donalda Trumpa.