10 zlatnih pravila za početnike u biznisu

10 zlatnih pravila za početnike u biznisu

Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korišćenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje.

A dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućiće vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzite male korake

Prema Forbesu najuspešniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno rizikovati i nazvaće ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosečnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept celoživotnog učenja bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju bira tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga preduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržišta. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, ali ako ne donosi profit, svako ulaganje u njenu realizaciju biće uzaludno.

Ne budite dvolični

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahteva predstavljanje kroz medije, preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrednosti koje zaista živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako detaljnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice, to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Grešite brzo i jeftino

Skladno životnom ciklusu svakog preduzeća nećete zauvek održati stanje nepromenjenih stvari, pa povrh svih uspona doživećete i padove. Kako smo već rekli, stručnjaci iz poslovnog sveta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako grešite, grešićete brzo i jeftino. Treba da vam bude jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a šta onda? Uspeh u ovom poslu podrazumeva rešavanje problema i veštinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vredi

Ključan deo vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem verujete, a tako ćete dobiti i podoban savet o tome da li je bolje da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću ili preduzetničku firmu. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rešenje za preduzetnički poduhvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvek ostati mali privrednik, neke stvari moraju biti striktno poverljive. Osim toga, dobar knjigovođa će osim papirologije znati udeliti i konkretan savet.

Koristite društvene mreže

Marketing je neretko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svеtu malih preduzetnika morate znati kako da se dodvorite krajnjem korisniku, ali i potencijalnim akcionarima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite šta radite i počnite da gradite svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi preduzetnici koji svoje račune naplaćuju u gotovini dužni su da izdaju račun preko elektroničkih naplatnih uređaja direktno povezanih s Poreskom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu. Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspešno sledili sve propise.

Birokratija će vas najviše boleti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi da vam zagorčaju život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu, kako biste olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je da imate dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Jorgovanka Tabaković ostaje guvernerka NBS
Next Koliko vredi svaka reprezentacija na svetskom prvenstvu u fudbalu?

You might also like

Industrija

Ministar privrede: Za RTB Bor zainteresovane kompanije iz više država, Kinezi idealni

Za Rudarsko-topioničarski basen Bor zainteresovane su kompanije iz Kine, Kanade i SAD, ipak, jedino Kinezi imaju i neke drugačije strateške interese, koji nisu samo ekonomski i razmišljaju deset godina unapred,

Društvo

Novi zakon o zaštiti konkurencije u pripremi

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, najavio je danas da će biti donet novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije.

Transport

Tesla Motors: Na putevima uskoro električni autobusi i kamioni

Osnivač kompanije Tesla Motors Elon Musk planira da napravi električni kamion i gradski autobus i da pokrene sistem deljenja vožnje u samoupravljajućim automobilima.