Wall Street: S&P 500 porastao, Nasdaq rekordan

Wall Street: S&P 500 porastao, Nasdaq rekordan

Na Wall Street je u petak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo nakon što je Evropska centralna banka (ECB) najavila ukidanje podsticajnih mera, ali i poručila da kamate neće povećati pre polovine 2019. godine.

Dow Jones oslabio je 25 bodova ili 0,10 posto, na 25.175 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na rekordnih 7.761 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabeležilo je juče rast, dok su u jednom cene akcija u proseku ostale nepromenjene.

Najviše je pao finansijski sektor, osetljiv na kretanje kamatnih stopa, dok su vodeći dobitnici bili potrošački, komunalni i telekomunikacioni sektor.

Čelnici Evropske centralne banke poručili su juče nakon redovne sednice da će do kraja godine ukinuti podsticajne programe kupovine državnih obveznica koji su godinama podržavali likvidnost na finansijskim tržištima, a time i rast cena akcija.

Međutim, to neće značiti naglo zaoštravanje monetarne politike, poručeno je iz ECB-a, jer će kamatne stope ostati na rekordno niskim nivoima još barem do kraja leta iduće godine.

„Ulagači su se bojali mogućeg zaoštravanja monetarne politike ECB-a, no čini se da do toga neće doći tako skoro, pa je to pozitivna vest”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik komopanije Wedbush Securities.

Ulagače su ohrabrili pokazatelji iz američke ekonomije koji su i bolji nego što se očekivalo, posebno kad je reč o snažnom rastu prometa u trgovini na malo.

U sredu su na Wall Streetu cene akcija pale jer je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto, i signalizovala da očekuje još jedno, a možda i dva povećanja cene novca do kraja godine.

To je u sredu uznemirilo ulagače, no jučerašnji makroekonomski podaci pokazali su da najveća svetska ekonomija stabilno raste i može izdržati povećanje cene novca.

„Mogućnost da Fed dodatno poveća kamate, još jednom ili dva puta do kraja godine, zapravo je dobra vest jer to može učiniti zbog toga što je ekonomija snažna”, kaže Doug Cote, strateg u kompaniji Voya Investment Management.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.765 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 13.107 bodova, a pariski CAC 1,39 posto, na 5.528 bodova

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,1926 dinara za jedan evro
Next Azijske berze: Indeksi pali, investitori strahuju od trgovinskog rata

You might also like

Berza

Evropske berze u porastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući rastu cna nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine.

Berza

Nastavljen rast cena nafte

Na međunarodnim tržištima nafte cene su zadržale jučerašnji pozitivan trend podstaknut neočekivano velikim padom zaliha benzina u SAD.

Berza

Dinar bez promene, srednji kurs 118,5885

Dinar će danas imati približno istu vrednost prema evru kao u utorak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,5885 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.