Domaćinstvima nedostajalo 1.100 dinara mesečno

Domaćinstvima nedostajalo 1.100 dinara mesečno

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi iznosili su 62.492 dinara u prvom kvartalu ove godine.

Sa druge strane, prosečni izdaci za ličnu potrošnju iznosili 63.620 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Prosečni prihodi su, prema statistici, bili za 4,0 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava veći za 3,7 odsto.

Najveći udeo u mesečnim prihodima imala su primanja iz redovnog radnog odnosa – 48,7 odsto, penzije (32,3 odsto), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (4,9 odsto), naturalna potrošnja (3,2 odsto), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,6 odsto), primanja od socijalnog osiguranja (2,6 odsto), ostala primanja (3,0 odsto i prihodi iz ostalih izvora 2,7 odsto).

Najveći izdaci domaćinstava bili su za hranu i bezalkoholna pića sa udelom od 34 odsto, i za stanovanje, vodu, elektičnu energiju, gas i ostala goriva – 17,4 odsto.

Slede izdaci za transport sa učešćem od 9,3 odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge 6,0 odsto, za komunikacije (5,4 odsto), za odeću i obuću (5,3 odsto), za rekreaciju i kulturu (4,5 odsto), za alkoholna pića i duvan (4,5 odsto), za zdravlje (4,4 odsto), za opremu za stan i tekuće održavanje (4,3 odsto), a 4,9 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu (2.214 za Srbiju), anketirano je 1.585 domaćinstava, odnosno 72 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous EU uvodi sandkicje SAD-u
Next Jorgovanka Tabaković ostaje guvernerka NBS

You might also like

Kompanije

Preko 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Prostor Balkana je sve atraktivniji za geološka istraživanja, a samo u Srbiji za raznim rudama traga preko 50 kompanija, od kojih je polovina sa stranim kapitalom.

Najvažnije vesti

Vladimir Gligorov: Rast BDP-a Srbije u 2018. neće biti veći od 2,6 odsto

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov smatra da privredni rast Srbije u aktuelnim okolnostima ni naredne godine neće biti veći od 2,6 odsto.

Rezidencijalne nekretnine

Tržište nekretnina u Srbiji: Stabilne cene i blagi rast potražnje

Tržište nekretnina u Srbiji je počelo da se oporavlja i beleži blagi rast, kažu stručnjaci navodeći da su stabilne cene i pad kamata na stambene kredite povećali tražnju.