Wall Street: Oprez zbog samita u Singapuru

Wall Street: Oprez zbog samita u Singapuru

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago porasle, no trgovalo se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon nesuglasica na samitu grupe G7 tokom vikenda, a uoči samita između predsednika SAD-a Donalda Trumpa i severnokorejskog vođe Kim Jong-una.

Dow Jones ojačao je 6 bodova ili 0,02 posto, na 25.322 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.659 bodova.

Na najvećoj svetskoj berzi juče se trgovalo oprezno jer sastanak Grupe G7 najrazvijenijih svetskih ekonomija tokom vikenda nije doneo nikakvog napretka u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Naprotiv, razmenjene su teške reči između predsednika SAD-a Donalda Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua, a Washington se našao izolovan od strane ostalih šest zemalja.

Čini se, kažu analitičari, da tržište nije puno očekivalo od tog sastanka, pa nije znatnije ni reagovalo na neuspeh.

„Uoči sastanka G7 svi su znali koje su teme, ali i to da verovatno niša neće biti dogovoreno. Sada je u fokusu samit u Singapuru i postoji mogućnost da rezultira nečim dobrim”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

U utorak u Singapuru razgovaraju američki predsednik Trump i vođa Severne Koreje Kim, među ostalim, o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a mnogi se nadaju da će to pridoneti smanjenju geopolitičkih napetosti.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati namerava li Fed da ubrza tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će Fed na ovoj sednici po drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača biće i mogući signali nameravaju li čelnici Feda do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Uskoro bi i Evropska centralna banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sednici u četvrtak.

To znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast berzi akcija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 6,05 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

A na evropskim berzama su cene akcija juče osetno porasle nakon poruka nove italijanske vlade da ta zemlja ostaje u evrozoni i da će smanjiti nivo javnog duga.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 7.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 12.842 boda, a pariski CAC 0,43 posto, na 5.473 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EBRD sa Vladom razgovara o privatizaciji Komercijalne banke
Next Azijske berze: Investitori oprezni, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze

Azijske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija dostigle najviše nivoe u poslednjih 10 godina, dok se cene nafte stabilno kreću oko najviših nivoa u dve godine.

Svetske berze

Bundesbank upozorava građane da ne koriste bitcoin

Svako ko ulaže svoj novac u virtualni novac može pretrpeti velike gubitke, rekao je član Uprave Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele za Welt am Sonntag.

Berza

Wall Street: Akcije zabeležile skok na berzi

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, nakon što je američka centralna banka povećala kamatne stope kao što se očekivalo, a nije nagovestila ubrzanje tempa povećanja cene novca.