Wall Street: Dow Jones ojačao, S&P 500 oslabio

Wall Street: Dow Jones ojačao, S&P 500 oslabio

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones porastao, dok je S&P 500 oslabio, kao i Nasdaq indeks jer je zaustavljen višednevni rast cena akcija u tehnološkom sektoru, a trgovalo se oprezno zbog trgovinskih napetosti i mogućeg zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 95 bodova ili 0,38 %, na 25.241 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,07 %, na 2.770 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 %,  na 7.635 bodova.

Nakon što je tri dana zaredom dosezao rekordne nivoe, Nasdaq indeks juče je osetno skliznuo jer je zaustavljen rast cena akcija u tehnološkom sektoru.

S&P indeks tog sektora izgubio je 1,1 %, nakon što je šest dana neprestano jačao i dostizao rekordne nivoe. Najviše su juče u tom sektoru pale cene akcija Microsofta i Facebooka, oko 1,6 %.

Na tržištu vlada oprez jer će se na predstojećem summitu Skupine G7 najrazvijenijih svetskih ekonomija razgovarati o trgovinskim pitanjima, nakon što je Washington uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Meksika, Kanade i EU-a.

Meksiko i Kanada već su uzvratili protivmerama, a isto je najavila i EU.

„Ulagači su oprezni uoči sastanka G7, koji su obično neutralni za tržište. No, ovoga puta taj će sastanak biti pažljivo praćen zbog trgovinskih pitanja”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u kompaniji Prudential Financial.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati namerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sednica čelnika Feda počinje 12. juna, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u martu. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

„Iduće nedelje zasedaju čelnici Feda i Evropske centralne banke, a oba su sastanka važna za dalji smer tržišta”, kaže Krosby.

Peter Praet, glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kazao je polovinom nedelje da je zbog snažnog rasta centralna banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim nivoima.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sednici iduće nedelje progovoriti o ukidanju podsticajnog programa kupovine obveznica.

A to bi značilo da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 %, na 7.704 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 %, na 12.811 bodova, a pariski CAC 0,17 %, na 5.448 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,1125 dinara za evro
Next Argentina dobija zajam od 50 milijardi dolara od MMF-a

You might also like

Svetske berze

Blagi rast na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija blago porasle dok se čeka kako će se dalje razvijati situacija nakon što je kineski predsednik obećao smanjenje carina i liberalizaciju tržišta, što je

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,9280 dinara za jedan evro.

Berza

Dinar i dalje jača, možda i ispod 120 dinara za evro

Dinar je ojačao prema evru za 0,2 odsto u odnosu na ponedeljak i zvanični srednji kurs iznosi 120,183 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.