Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga.

Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su pomoći vlastitim novcem, preko Crowdfunding kampanje.

Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to bukvalno slamka u plastu sena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

No, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promene vlasti od 1957. godine (92- godišnji Mahathir Mohamed bio je mentor donedavnom predsedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće je stranke izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni pomoći državi iz sopstvenog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes cele zemlje i vlasti.

“Građani dobrovoljno dele svoj novac s vladom kako bi nam pomogli da rešimo ovaj teški teret”, izjavio je ministar finansija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca “sistematičan i transparentan”.

U prvom danu kampanjom je prikupljeno 1,8 miliona dolara, a BBC piše kako je ovakav način pomoći podsećanje na kasne 1990-e kada stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali venčane prstene i ostale vrednosti i tako pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vreme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda. Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekulišu kada će se u njihovim zemljama pokušati nešto ovakvo.

Novi premijer je naglasio da će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan deo, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsednika.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Sedam gradova koji nude novac samo da biste živeli u njima
Next Ovo su 3 najskuplje reči na internetu

You might also like

Makroekonomija

Kina: Devizne rezerve sve manje

Devizne rezerve Kine su u februaru pale za 28,75 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja i sporiji tempo pada u odnosu na veliko topljenje rezervi u januaru, javlja agencija

Makroekonomija

Miodrag Zec: Englezi maestralno izvlače korist, Srbi imaju pogrešan talenat

O višestrukoj koristi koju će Velika Britanija izvući iz Brexita, do toga zašto ne postoji besplatni ručak za Srbiju, govori profesor ekonomije Miodrag Zec u emisiji Kažiprst na B92.

Makroekonomija

Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u prva četiri meseca ove godine iznosila je 748,3 miliona evra, što je za 14,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju