Rezidencija bivše SFRJ u Njujorku prodata za 12,1 miliona dolara

Rezidencija bivše SFRJ u Njujorku prodata za 12,1 miliona dolara

Države sukcesori bivše SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenija za ukupno 12,1 miliona dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbiji je od prodaje tog stana pripalo 3,5 miliona dolara.

Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku predstavlja prvi ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine i predstavlja značajan uspeh za sve strane, navodi se u saopštenju ministarstva.

Republici Srbiji od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, dodaje se.

Kako je objavilo hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, Hrvatskoj će od prodaje rezidencije pripasti 2,075 miliona dolara.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene, u skladu s postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja od 1. januara 1992. godine do dana prodaje, koji, prema navodima ministarstva, iznose 3,3 miliona dolara, koji su, takođe, raspodjeljeni između svih država sukcesora srazmjerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Srpsko ministarstvo je naglasilo da će, imajući u vidu da je ove troškove sve vrijeme plaćala Republika Srbija, pomenuta sredstva biće joj i refundirana.

“Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Republike Srbije doprinjelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu sa ovom imovinom – a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora”, navelo je srpsko ministarstvo.

Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN – zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

Njegova specifičnost, navodi ministarstvo, se ogleda i u tome da je u pitanju tzv. korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju “klasično” pravo svojine na nepokretnosti – već vlasništvo koje se ogleda kroz posjedovanje 960 dionica u “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju).

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous NBS otkupila devize, u ponedeljak srednji kurs 118,1071 dinara za evro
Next Siguran biznis - gajenje jagoda

You might also like

Zemljište

Cena građevinskog zemljišta u Berlinu porasla do 60 odsto u 2016.

Kvadrat građevinskog zemljišta u centru Berlina (Pariser Platz) na kraju 2016. koštao je 60.000 evra, što je 10 hiljada evra više nego na početku godine, prema podacima nedeljnika “Immobilien Zeitung”.

Nekretnine

Uskoro tender za izgradnju novog fudbalskog stadiona u Melencima

Fudbalski klub Rusanda iz Melenaca dobiće novi stadion.

Komercijalne nekretnine

Prodaje se imovina T.R.P.S. Group iz Paraćina

Stečajni upravnik preduzeća T.R.P.S. iz Paraćina oglasio je prvu prodaju imovine dužnika javnim nadmetanjem.