Azijske berze: Indeksi u plusu, oštar pad nafte

Azijske berze: Indeksi u plusu, oštar pad nafte

Azijski indeksi porasli su na početku nove nedelje porasle nakon informacija da SAD i Severna Koreja i dalje dogovaraju samit, dok su cene nafte oštro pale zbog najave ublažavanja proizvodnih ograničenja OPEC-a.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 %. Nikkei 225 ostao je praktički nepromenjen dok je Topix oslabio 0,2 %.

Kospi je bio najveći regionalni dobitnik rastom od 0,7 %. Na meti kupaca su izdanja koja izvlače korist od daljeg popuštanja napetosti sa Severnom Korejom.

Američki i severnokorejski zvaničnici sastali su se u nedelju u selu na granici između Severne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog samita koji po rečima američkog predsednika Donalda Trumpa donosi “sjajan potencijal” za Severnu Koreju.

“Zaista verujem da Severna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i finansijska nacija”, napisao je Trump na Twitteru.

“Kim Jong Un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!”, poručio je američki predsednik, potvrđujući da je američki tim “stigao u Severnu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa severnokorejskim liderom Kimom.

Trumpove optimistične reči su bile u grubom kontrastu s onima izrečenima pre samo tri dana, kada je Trump otkazao planirani samit zbog “otvorenog neprijateljstva” Pjongjanga.

Glavna informacija s tržišta od ovoga jutra jeste oštar pad cena nafte. To je rezultat strahova da bi najveći proizvođači nafte mogli olabaviti svoja proizvodna smanjenja koja su na sceni već godinu i po. O tome su razgovarali ministri energetike Rusije i Saudijske Arabije ususret ključnom sastanku OPEC-a koji je u Beču na rasporedu kroz nekoliko nedelja.

Brent nafta jutros je potonula 2,6 %, na 74,49 dolara, svoju najniži nivo u tri nedelje. Američka nafta pala je na 65,80 dolara, što je najniži nivo u šest nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Banke sve kreativnije uzimaju novac od građana
Next Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

You might also like

Berza

Rastući potencijal cene zlata

Cene zlata očekivano su u dobrom ritmu s obzirom na sve veće geopolitičke napetosti oko Irana te trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Berza

Cene nafte porasle drugi dan uzastopno

Cene nafte na međunarodnim tržištima i u petak su rasle zahvaljući očekivanjima investitora da će veliki proizvođači preduzeti mere u cilju stabilizacije tržišta.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u sredu ujutro trguje se suzdržano jer nema vesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mesec.