Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija porasle, nakon što je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones porastao je 52 boda ili 0,21 %, na 24.886 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,32 %, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks 0,64 %, na 7.425 bodova.

Na Wall Streetu je na početku jučerašnjeg trgovanja vladao oprez zbog neizvesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, no cene akcija su porasle nakon objave zapisnika s poslednje sednice Feda.

Taj je zapisnik pokazao da većina čelnika centralne banke uskoro očekuje još jedno povećanje kamata ako izgledi za američku ekonomiju ostanu nenarušeni, pri čemu mnogi od njih smatraju da nema pregrejavanja tržišta rada.

Fed je već jednom ove godine, u martu, povećao ključne kamatne stope, a zapisnik je pokazao da su čelnici centralne banke podeljeni po pitanju hoće li se u ovoj godini kamate povećati još u dva ili tri navrata.

Većina analitičara smatra da iduće povećanje kamata sledi već u junu, ali da će Fed kamate nastaviti povećavati postupno, ne prebrzo.

„Tržište je, čini se, pomalo odahnulo jer zapisnik sugeriše da čak i rast inflacije malo iznad 2 %, ciljanog nivoa Feda, ne mora nužno dovesti i do ubrzanja tempa povećanja kamata”, objašnjava Mike Beale, direktor u kompaniji U.S. Bank Private Client Wealth Management.

Zahvaljujući tome, juče su najviše porasle cene akcija u komunalnom i nekretninskom sektoru, koji su najviše osetljivi na kretanje kamatnih stopa.

S druge strane, finansijski je sektor, kojem bi povećanje cene novca odgovaralo, pao za 0,6 %.

A na evropskim berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,13 %, na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.47 %, na 12.976 bodova, a pariski CAC 1,32 %, na 5.565 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs 118,22 dinara za evro
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, moguće carine na uvoz automobila u SAD

You might also like

Berza

Cene kafe rastu šesti mesec uzastopno

Najava prvih mrazeva u Brazilu i rast vrednosti brazilske nacionalne valute, reala, prema dolaru podigli su u junu cene kafe na najviši nivo od aprila 2015., saopštila je Međunarodna organizacija

Berza

Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u dve godine, no trguje se oprezno zbog raketnog testiranja Severne Koreje, masovnog hakerskog napada i slabih pokazatelja iz

Berza

Beogradska berza: Novi pad indeksa, Halkbank ponovo najprometniji

Četvrti dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 oslabio je za trećinu procenta na 721,2 poena.