Wall Street: Indeksi pali, investitori nesigurni zbog Trumpovog nezadovoljstva pregovorima s Kinom

Wall Street: Indeksi pali, investitori nesigurni zbog Trumpovog nezadovoljstva pregovorima s Kinom

Na Wall Streetu su danas indeksi berza pali zbog nesigurnosti ulagača u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pri čemu su najviše pale cene akcija u energetskom i industrijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 178 bodova ili 0,72 %, na 24.834 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 %, na 2.724 boda, a Nasdaq indeks 0,21 %, na 7.378 bodova.

Predsednik SAD-a Donald Trump kazao je juče kako nije zadovoljan poslednjim razgovorima između SAD-a i Kine i da još nema dogovora s Pekingom u vezi kompanije ZTE Corp.

Uz to, Trump je kazao i da je moguće da se summit između SAD-a i Severne Koreje neće održati 12. juna, kako se planiralo.

Cene akcija su pale jer je to pokolebalo ulagače koji su dan pre euforično reagovali na poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali, da je dogovoreno da se prestane pretiti uvođenjem carina i da je trgovinski rat ‘na čekanju’.

„Trumpovi komentari o Severnoj Koreji i ZTE-u vratili su ulagače u realnost nakon euforije dan pre. Razgovori o trgovini neće završiti toliko brzo koliko se neki nadaju”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStone Wealth.

S&P indeks industrijskog sektora pao je juče 1,3 %, nakon što je dan pre skočio 1,5 %.

Evropske berze su juče porasle

I energetski sektor juče je oslabio 1,3 %, dok su u finansijskom sektoru cene akcija porasle 0,6 % jer se ulagači nadaju labavljenju pravila za banke.

A na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 %, na 7.877 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 %, na 13.169 bodova, a pariski CAC 0,05 %, na 5.5640 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs 118,1611
Next Azijske berze oslabile, dolar stabilan

You might also like

Berza

Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u četvrtak su trgovanje zatvorili u negativnoj teritoriji, drugi dan zaredom, pritisnuti padom cena sirovina.

Berza

Azijske berze: Indeksi padaju drugi put uzastopno

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči sednica čelnika američke i japanske centralne banke.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a promet je mršav jer su mnoga tržišta zatvorena zbog kineske nove godine, dok se dolar oporavio nakon što je danima bio