Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata

Vođe Severne i Južne Koreje dogovorile kraj rata

‘Neće više biti rata na Korejskom poluostrvu, počinje nova era mira’, zajednička je izjava severnokorejskog vođe Kim Jong Una i južnokorejskog predsednika Moon Jae-ina nakon istorijskog sastanka održanog na granici između dve Koreje.

Severna i Južna Koreja potpisale su mirovni sporazum kojim će i formalno završiti Korejski rat. Deklaracija je prezentovana nakon celodnevnog susreta Kim Jon-una i Moon Jae-ina.

“Dvojica vođa objavljuju kako više neće biti rata na Korejskom poluostrvu. Započinje era mira.” stoji u Deklaraciji.

‘Trebamo živeti u jedinstvu’, rekao je Kim Jong Un. “Dugo smo čekali da se dogodi ovaj trenutak. Svi mi”, rekao je.

Obojica su pristala da rade na “potpunoj denuklearizaciji regije”, dodaje se u saopštenju. Dogovoreno je da će južnokorejski predsednik Moon Jae-in posetiti glavni grad Severne Koreje najesen.

Podsetimo, severnokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsednik Moon Jae-in vodili su tokom dana “ozbiljne i iskrene” razgovore o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluostrva i uspostavljanju trajnog mira, a oni su, uz odobravanje celoga sveta, urodili plodom.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Microsoft: Prihodi porasli 16 odsto zahvaljujući cloudu
Next Srbija u 2017. prikupila rekordnih 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija

You might also like

Geopolitika

Libija: Luka Sirt pod kontrolom vladinih snaga, nastavljene borbe za grad

Libijske snage su saopštile da su vratile pod kontrolu luku u gradu Sirt, nakon žestokih borbi sa pripadnicima takozvane Islamske države.

Politika

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio

Geopolitika

Sirija: Kurdi prekrajaju mapu?

Dok vojna alijansa koju predvode trupe SAD-a napreduje u borbi protiv pripadnika Islamske države na severu Iraka, njihovi politički saveznici napreduju ka sopstvenom cilju – dobijanju federalne oblasti u novoosvojenim