Oštar pad na Wall Streetu

Oštar pad na Wall Streetu

Cene akcija na Wall Streetu oštro su pale jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.

Dow Jones potonuo je 424 boda ili 1,74 %, na 24.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 %, na 2.634 boda, a Nasdaq indeks 1,70 %, na 7.007 bodova.

Oštar pad tih indeksa posledica je rasta prinosa na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cena nafte, američki Fed i druge centralne banke u svetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na obveznice probili psihološki nivo od 3 odsto

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli su juče, po prvi put nakon četiri godine, psihološki važan nivo od 3 %.

Poslednji puta kada su prinosi bili na tako visokim nivoima u 2014. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritislo tržišta akcija.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmeriti iz akcija u obveznice.

„Zbog rasta prinosa, rastu i troškovi kreditiranja kompanija. U poslednjih devet godina tržište akcija raslo je zahvaljujući niskim kamatnim stopama, labavoj monetarnoj politici i velikoj likvidnosti”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

Akcije povlače jedna drugu za sobom

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni dobri kvartalni poslovni izveštaji. Iako je Catrepillar ostvario bolje finansijske rezultate nego što se očekivalo, cena akcija tog proizvođača teške mašinerije potonula je više od 6 %.

Akcija Alphabeta pojeftinila je 4,7 % jer su rast troškova poslovanja i smanjenje marži zasenili veći nego što se očekivalo rast prihoda i dobiti te krovne kompanije Googlea.

I druge tehnološke akcije su se našle pod pritiskom, pa je cena Facebooka pala 3,7 %, a pojeftinile su i akcije Amazon.coma te Netflixa.

„Te akcije povlače jedna drugu za sobom. Tehnološki sektor je poslednje dve, tri godine snažno rastao, pa ulagači smatraju da je možda vreme da povuku deo novca iz tog sektora”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Dodaje da će, osim prinosa, i idućih dana u fokusu ulagača biti poslovni izveštaji kompanija.

Izveštaji kompanija iz sastava S&P 500 indeksa

Dosad je oko 25 % kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je 77 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle 21 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su pre dve nedelje očekivali rast od 18,4 %.

Nastavi li se tako, biće to najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,36 %, na 7.425 bodova, a pariski CAC 0,10 %, na 5.444 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,17 %, na 12.550 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs evra danas 118,2090 dinara
Next Azijske berze pale, dolar oslabio

You might also like

Berza

Srbi propuštaju sigurnu zaradu na beogradskoj berzi

Od pre četiri meseca građani Srbije mogu na Beogradskoj berzi, a preko ovlašćenih brokera, da kupuju državne hartije od vrednosti.

Berza

Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

Negativne kamatne stope u Evropi i Japanu navele su investitore da se okrenu tržištu sa drugim najvećim prinosima u azijskom regionu, Indiji.

Svetske berze

Theresa May upozorava: Bitcoin i u kriminalne svrhe

Treba ozbiljno da se shvati rizik od korišćenja kriptovaluta u kriminalne svrhe, rekla je britanska premijerka Theresa May na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.