Azijske berze porasle, dolar stabilan

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, prateći uspon Wall Streeta, jer su ulagači optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 %, nakon četiri dana gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 1 %, dok su cene akcija u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,2 %. U Šangaju su, međutim, pale.

Azijskim berzama podršku pruža jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom jer su tamošnji ulagači vrlo optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 18,6 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov najbrži rast u poslednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

Uz to, ulagače su ohrabrili podaci koji ukazuju na stabilan rast najvećih svetskih ekonomija, a popustile su i geopolitičke napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

Međutim, na berzi u Šangaju indeksi su pali, iako je kineska centralna banka najavila smanjenje stope izdvajanja obveznih rezervi, što će povećati likvidnost u bankarskom sistemu i pridoneti većem kreditiranju preduzetnika.

Takvi potezi obično pozitivno utiču na tržište kapitala, no to jutros nije bio slučaj jer ulagače zabrinjavaju protekcionističke mere.

Još nije jasno ni kako će se rasplesti situacija nakon što je Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking najavio istovetne protivmere, a Bela kuća je povukla već novi potez – zabranila je američkim kompanijama da prodaju komponente kineskom proizvođaču telekom opreme ZTE-u.

„Na početku ove godine na tržištima su dominirale teme o snažnom rastu globalne ekonomije i laganom buđenju inflacije, no sada su u fokusu ulagača najave carina i protekcionistička retorika. Verujemo da će se u pregovorima naći neko rešenje, no do toga preostaje još dug put tokom kojeg na tržištima očekujemo nestabilnost i povećani rizik”, kaže Robert Rennie, strateg u Westpacu.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte drugi dan zaredom. Cena barela na londonskom tržištu porasla je 30-ak centi, na 71,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 33 centa, na 66,85 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 89,54 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 89,44 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,05 na 107,25 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se kurs evra kreće oko 1,2370 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dobri rezultati kompanija podržavaju rast indeksa
Next Danski Kentaur planira šivenje radnih uniformi u Vranju

You might also like

Svetske berze

Azijske berze zabeležile pad, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, a tamošnje valute oslabile jer se ulagači plaše da će veće kamate i inflacija u SAD-u za vreme predsedničkog mandata Donalda Trumpa

Berza

Produktna berza: Nastavljen rast cene kukuruza

Rast cene kukuruza u trgovanju preko „Produktne berze“ iz Novog sada je nastavljen i ove nedelje.

Berza

Rast cena nafte poslao rusku rublju na najviše nivoe u godinu i po, turska lira dodatno oslabila

Podstaknuta rastom cena nafte, za više od 4 odsto, ruska nacionalna valuta u ponedeljak je dostigla najvišu vrednost prema dolaru u poslednjih 17 meseci.