Wall Street: Indeksi blago porasli, ulagači oprezni

Wall Street: Indeksi blago porasli, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza porasli jer se procenjuje da Washington omekšava svoja stajališta prema carinama i Kini, no ulagače je zabrinula vest da je FBI pretražio kancelariju advokata predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones ojačao je 46 bodova ili 0,19 %, na 23.979 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 %, na 2.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 %, na 6.950 bodova.

Ti su indeksi su juče nadoknadili manji deo gubitaka od prošle nedelje, kada je tržište bilo pod pritiskom strahova ulagača od trgovinskog rata, nakon što je Trump naložio da se razmotri uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrednosti od 100 milijardi dolara, a Kina odgovorila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji.

Strahovanja od trgovinskog rata pritiskaju tržište već više od mesec dana, od kada je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, jer bi te protekcionističke mere mogle naštetiti rastu globalne ekonomije.

Od tada cene akcija gotovo svakodnevno oštro osciliraju, u zavisnosti od procena ulagača da li trgovinske tenzije rastu ili se smanjuju.

Juče su strahovi od trgovinskog rata smanjene jer se smatra da će do eventualnog uvođenja novih carina proteći puno vremena, ako do njih uopšte dođe, i jer je novi Trumpov ekonomski savetnik Larry Kudlow rekao da je predsednik otvoren za međunarodnu koaliciju koja bi se bavila trgovinskim pitanjima u vezi Kine.

Sada se čeka što će kineski predsednik Xi Jinping reći o trgovinskim odnosima sa SAD-om u utorak na jednoj ekonomskoj konferenciji.

Ulagače je zabrinula vest da je FBI juče pretražio kancelariju Trumpovog advokata Michaela Cohena, koji se zatekao u centru kontroverze oko isplate novca porno zvezdi koja tvrdi da je 2006. imala seksualne odnose s Trumpom i da je dobila novac da o tome ne govori uoči predizborne kampanje 2016.

Cohenov je rekao da je FBI uzeo određene dokumente i da je pretraga izvedena delom po nalogu kancelarije posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. i mogući dosluh Trumpove kampanje s Moskvom.

“Čak i ako se pokaže da to nije ništa važno, inicijalna reakcija na takve vesti je uvek negativna za tržište”, kaže Randy Frederick, potpredsednik u kompaniji Charles Schwab.

S druge strane, tržite je podržano optimističnim očekivanjima uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle 18,5 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to najveći skok zarada u sedam godina, a zahvaljuje se poreznim promenama u SAD-u početkom ove godine i snažnom rastu globalne ekonomije.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 %, na 7.194 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 %, na 12.261 bod, a pariski CAC 0,10 %, na 5.263 boda.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous SAD: najveći trgovinski deficit u poslednjih deset godina
Next Azijske berze porasle nakon poruka kineskog predsednika

You might also like

Berza

Cena nafte pala na 46 dolara, proizvodnja porasla na najviši nivo u osam godina

Cene nafte su na svetskim tržištima pale nakon izveštaja da je proizvodnja sirove nafte u zemljama članicama OPEC-a dostigla najviši nivo u osam godina.

Berza

Skupština Sojaproteina 27. juna, akcionari bez dividende

Nadzorni odbor bečejskog Sojaproteina sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 27. jun, a na dnevnom redu su, među ostalim odlukama, usvajanje finansijskih izveštaja i donošenje odluke o raspodeli dobiti.

Svetske berze

Srednji kurs danas 118,0542 dinara za evro

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,0542 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).