Beogradska berza: Indeksi porasli uprkos slabom trgovanju

Beogradska berza: Indeksi porasli uprkos slabom trgovanju

Prvog trgovačkog dana u aprilu i prvog dana u nedelji uoči uksršnjih praznika po Julijanskom kalendaru, na domaćem tržištu akcija je zabeleženo vrlo slabo trgovanje, ali su uprkos tome oba berzanska indeksa ojačala.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je svega 5,8 miliona dinara (nepunih 50 hiljada evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, porastao je za 0,4 odsto na 745,51 poen, a BELEXline je skočio za 0,7 procenata na 1.575 poena.

Najtrgovanija akcija je bio Aerodrom “Nikola Tesla” sa iznosom od 2,2 miliona dinara, uz blagi rast cene na 1.651 dinar, a tokom trgovačkog dana hartije beogradske vazdušne luke su dostizale maksimalnu cenu od 1.667 dinara.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,4 procenta, zaključivši trgovanje na nivou od 722 dinara, uz realizaciju od gotovo 1,2 miliona dinara, dok je proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas, bio dobitnik dana s rastom cene od 7,3 posto na 12.262 dinara, uz promet od 0,6 miliona dinara.

Obične akcije Komercijalne banke su se zadržale na nivou od 1.803 dinara, uz trgovanje vredno četvrt miliona dinara, a duvanska kompanija “Filip Moris” je bila na čelu liste gubitnika s padom vrednosti akcija od 0,9 procenata na 3.091 dinar, uz realizaciju od nepunih 0,2 miliona dinara.

Vredno pomena je i trgovanje koje je na MTP platformi zabeležilo akcionarsko društvo DunavRe iz Beograda u iznosu od 0,6 miliona dinara, po nepromenjenoj ceni od 10.000 dinara po akciji.

Strani investitori su u ukupnom prometu učestvovali s udelom od 10,4 odsto, pri čemu u kupovini akcija sa 10,54 procenta, a u prodaji sa 10,26 odsto.

Juče nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar stabilan, srednji kurs 118,1845
Next Wall Street u minusu u odnosu na početak godine, Amazon najveći gubitnik

You might also like

Berza

Na Beogradskoj berzi juče zabeležen odličan promet

Na Beogradskoj berzi je juče zabeležen odličan promet zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama, na tržištu akcija je primat imala Komercijalna banka, dok su berzanski indeksi registrovali mešovito kretanje.

Svetske berze

Wall Street: Ulagači zabrinuti zbog slabih rezultata trgovinskih lanaca

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru jer su poslovni rezultati Macy′sa i Kohl′sa izazvali srah da potrošači ne troše dovoljno da bi se rast ekonomije ubrzao.

Berza

Oštar pad na Wall Streetu

Cene akcija na Wall Streetu oštro su pale jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.