Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Na azijskim berzama su indeksi pali, kao i dan pre na Wall Streetu, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine i jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,4 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 %, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 %.

Loše raspoloženja na azijskim berzama posledica je jučerašnjeg oštrog pada cena akcija na Wall Streetu.

Ipak, gubici na azijskim tržištima znatno su manji nego na Wall Streetu jer je jutros terminski S&P 500 indeks u plusu 0,4 %, nakon što je juče potonuo više od 2 %, što najavljuje mogućnost stabilizacije najveće svetske berze danas poslepodne.

A juče su na Wall Streetu pale cene akcija u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u potrošačkom, za 2,8 %, i tehnološkom sektoru, za 2,5 %.

U tehnološkom sektoru najviše je, 5,2 %, pala cena akcija Amazon.coma, što je posledica novog napada predsednika SAD-a Donalda Trumpa na tog e-trgovca.

Trump je juče ponovo, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promene. Tehnološki je sektor ionako već nedeljama pod pritiskom kako zbog Amazona, tako i Facebooka kojeg je uzdrmala nedavna vest da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

To je izazvalo strahove ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru, pa su i juče pale cene akcija tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Apple, Alphabet i Microsoft.

Cene tih akcija poslednjih su godina najviše rasle, pa se ulagači plaše da sledi dobitonosna prodaja.

Osim toga, ulagači se plaše trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, nakon što je u ponedeljak Peking izvestio o uvođenju carina do 25 % na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svežeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Iako su obe zemlje prošle nedelje poručile da su spremne da pregovaraju kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže, Trump je za ovu nedelju najavio uvođenje novih carina do 60 milijardi dolara na uvoz niza kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati nove protivmere Pekinga.

“Kineske carine ne izgledaju previše strašno, no komentari u kineskim državnim medijima poručuju da je Kina spremna zaoštriti situaciju ako pregovori ne uspeju”, kaže Greg McKenna, strateg u kompaniji AxiTrader.

Zbog svega toga S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks juče su oštro pali, pa su sada u minusu u odnosu na početak godine.

Pritom je S&P 500 skliznuo u područje korekcije, 10 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog 26. januara, pa se ulagači plaše da je tržište ‘bikova’, razdoblje rasta cena akcija koje traje već devet godina, pri kraju.

A cene nafte su se jutros stabilizovale, nakon što su juče potonule više od 3,5 % zbog strahova od trgovinskog rata i rasta proizvodnje u Rusiji.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 16 centi, na 67,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 13 centi, na 63,15 dolara.

Na valutnim tržištima su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tako je kurs dolara jutros skliznuo na 105,90 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,25 jena.

Američka valuta oslabila je i prema evropskoj, pa je cena evra porasla 0,1 %, na 1,2310 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street u minusu u odnosu na početak godine, Amazon najveći gubitnik
Next NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci iz Kosovske Mitrovice

You might also like

Berza

Wall Street: Brexit i dalje pritiska indekse

Na Wall Streetu su i u ponedeljak cene akcija oštro pale jer se tržišta još ne smiruju nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Prehrambena industrija

Akcionari Bambija bez dividende i ove godine

Nadzorni odbor požarevačkog konditora Bambi zakazao je redovnu skupštinu akcionara za 24. jun tekuće godine, a na dnevnom redu su uobičajene odluke, uključujući usvajanje godišnjeg finansijskog izveštaja i donošenje odluke

Najvažnije vesti

Savet investitorima: Ignorišite Trampove “tvitove” – posmatrajte šta on radi!

Neusklađenost između reči i dela, obećanog i ostvarenog u prve tri nedelje Donalda Trampa na funkciji predsednika SAD, “tvitovi”, i posledično, zbunjenost na tržištima kapitala, predmet su analize glavnog ekonomiste Saxo