Wall Street: Pad indeksa, pritisak na tehnološki i energetski sektor

Wall Street: Pad indeksa, pritisak na tehnološki i energetski sektor

Na Wall Streetu su u sredu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, indeksi berza pali drugi dan zaredom jer je nastavljen pritisak na akcije u tehnološkom sektoru i jer je oštro pao energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,04 %, na 23.848 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 %, na 2.605 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 %, na 6.949 bodova.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom najviše je posledica nastavka pritiska na tehnološki sektor koji traje od prošle nedelje kada se doznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Strahovi ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru dodatno je juče podržala vest da bi predsednik Trump hteo da zauzda jačanje Amazon.com jer njegova sve veća moć šteti tradicionalnim trgovinama.

Zbog toga je cena akcije Amazona u jednom trenutku potonula 6,7 posto, čime je kompanija na tržišnoj vrednosti izgubila više od 50 milijardi dolara. Ipak, do kraja trgovanja taj je gubitak ublažen na 4,4 odsto.

Oštro je, 7,7 odsto, pala i cena akcije Tesle nakon smanjenja kreditnog rejtinga tom proizvođaču električnih automobila, kao i vesti da vlasti pokreću istragu o nedavnoj fatalnoj nesreći u Kaliforniji.

“Ovakvo trgovanje moglo se očekivati, s obzirom na nestabilnost tržišta u poslednje vreme i činjenicu da nema previše vesti uoči skorašnje sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Oštro je juče pao, gotovo 2 %, i energetski sektor, što je posledica pada cena nafte nakon podataka koji su pokazali da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje neočekivano porasle.

Zbog toga je u drugom planu ostala druga procena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u poslednjem lanjskom tromesečju ekonomija porasla 2,9 % na godišnjem nivou, a ne 2,5 %, koliko je pokazala prva procena.

Ako će idućih meseci rast inflacije pratiti brzi rast ekonomije, američka centralna banka Fed mogla bi ubrzati i tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu akcija, kažu analitičari.

Od kada su 26. januara vodeći indeksi na Wall Streetu dostigli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskom strahova od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata, stoga analitičari i idućih dana očekuju nestabilno trgovanje.

A na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 %, na 7.044 boda, a pariski CAC 0,29 %, na 5.130 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,25 %, na 11.940 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Visok promet, u fokusu akcije Galenike
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skliznule s rekordnih nivoa jer su ulagači bili oprezni nakon vesti da se u Kongresu razmatra mogućnost postupnog smanjenja poreza kompanijama.

Berza

Howard Marks: Bitcoin i ethereum nisu stvarne valute

Digitalne valute poput bitcoina i ethereuma nisu stvarne, upozorava direktor investicionog fonda. 

Berza

Dinar u petak slabiji 0,1 odsto prema evru

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,9600, saopštila je Narodna banka Srbije.