Wall Street: Indeksi blago pali, Fed povećao kamate

Wall Street: Indeksi blago pali, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi blago pali u nestabilnom trgovanju nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala ključne kamatne stope, a ulagači su oprezni i zbog rizika od trgovinskog rata.

Dow Jones oslabio je 44 boda ili 0,18 %, na 24.682 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 %, na 2.711 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 %, na 7.345 bodova.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda odlučili su juče da povećaju ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,50 do 1,75 posto, što je prvo povećanje cene novca u ovoj godini. Uz to, procenjuju da bi kamate do kraja godine mogle biti povećane još najmanje u dva navrata.

To ukazuje na uverenje monetarnih vlasti da će smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje, uvedeni početkom godine, podstaći rast ekonomije, ali i inflacije, što bi moglo dovesti do ubrzanja tempa povećanja kamata.

“Ekonomski izgledi su ojačali poslednjih meseci”, poručio je u saopštenju Fed.

Povećanje kamata bilo je očekivano, a novi predsednik Feda Jerome Powell poručio je na konferenciji za medije da centralna banka ostaje na putu postupnog povećanja kamata i da mora biti spremna da spreči jačanje inflacije.

“Poruke pokazuju da su čelnici Feda uvereni u jačanje ekonomije, ne samo u ovoj nego i u idućoj godini. To je prvotno podstaklo rast cena akcija, no kako su porasli i prinosi na obveznice, s obzirom da je najavljeno dalje povećanje kamata, tržište akcija ponovo je palo”, objašnjava Jim Paulsen, strateg u kompaniji The Leuthold Group.

Pitanje o tome u koliko će navrata Fed u ovoj godini povećati kamate, tri ili četiri, i dalje ostaje otvoreno, a zavisiće od kretanja inflacije, poručuju analitičari.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice juče dostigli 2,936 %, najviši nivo u mesec dana, a rast prinosa negativno utiče na tržište akcija jer bi zbog toga mogla porasti cena zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli preusmeriti svoj kapital iz akcija u obveznice.

Zbog toga su juče osetno pale cene akcija u sektorima koji su osetljivi na kretanje kamata. Tako je nekretninski sektor oslabio 0,9, a komunalni 0,4 %.

S druge strane, znatan rast cena nafte drugi dan zaredom podstakao je skok cena akcija u energetskom sektoru za 2,6 %, što je ublažilo gubitke indeksa berza.

Ulagači su oprezni i zbog rizika od trgovinskog rata nakon što je juče iz Bele kuće poručeno da će predsednik SAD-a Donald Trump u četvrtak objaviti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, u prvom redu visokotehnoloških.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za veš, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

A nakon nekoliko dana oštrog pada, juče je cena akcije Facebooka porasla 0,7 %, nadoknadivši mali deo od oko 50 milijardi dolara tržišne vrednosti izgubljene prethodnih dana.

U ponedeljak i utorak cena akcije te društvene mreže potonula je oko 9 odsto jer su zvaničnici iz SAD-a i Evrope pozvali poslovodstvo te kompanije da objasni kako je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Izvršni direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg priznao je juče pogreške i obećao poboljšanja. Facebook “je pogrešio” i “ima još posla, moramo ići brže i učiniti” poboljšanja, poručio je na Facebooku Zuckerberg.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,32 odsto, na 7.038 bodova, a pariški CAC 0,24 %, na 5.239 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,01 %, na 12.309 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar oslabio prema evru, srednji kurs 118,6044
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

You might also like

Berza

Optimističan početak godine na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer se ulagači nadaju da će se

Berza

Zlato na putu najvećeg mesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato je na putu da postigne svoj najbolji mesečni učinak u više od pola godine usled straha i neizvesnosti na tržištima koje su poslednjih dana posejale uredbe američkog predsednika.

Berza

Stabilizacija azijskih berzi s jenjavanjem potresa oko Turske

Azijske berze u utorak su se pomalo stabilizovale kako jenjavaju potresi uzrokovani kolapsom turske lire, no raspoloženje investitora kvare najnoviji pokazatelji Kine, koji ukazuju na veće ekonomsko usporavanje od očekivanog.