Ublažen rast inflacije u Britaniji

Ublažen rast inflacije u Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji je znatno ublažila rast u februaru, prema zvaničnim staističkim podacima. 

To će, kako ocenjuje agencija AP, pomoći smanjenju pritiska na domaćinstva, budući da povećanje cena mesecima nadmašuje porast njihovih prihoda.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je juče da je rast potrošačkih cena iznosio 2,7 odsto na godišnjem nivou u februaru, što je niže od januarskog nivoa od 3,0 procenta.

Statističari kažu da su najveći uticaj na pad stope inflacije imali transport i cene hrane, koje su porasle manje nego godinu dana ranije.

Mada je inflacija popustila, mnogi ekonomisti smatraju da će Banka Engleske ponovo povećati kamatne stope u maju, posebno nakon što je vlada u Londonu obezbedila okvirni sporazum o tranziciji u periodu kada Britanija bude napustila EU u martu sledeće godine, dodaje američka agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Konkurs za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini
Next Bayer može da preuzme Monsanto

You might also like

Tema dana

Vučić: Ministarski tim za IT sektor

Vlada Srbije prepoznala je vrednost i potencijal sektora informacionih tehnologija, i namerava višestruko povećanje izvoza u naredne dve godine.

Makroekonomija

George Soros: U slučaju Brexita, funta će oslabiti barem 15 odsto

Pridruživši se mnoštvu protivnika Brexita, dva dana uoči referenduma, američki investitor George Soros kazao je da će u slučaju izlaska iz unije, funta ostvariti veći pad vrednosti nego 1992. godine, a

Najvažnije vesti

MMF snizio prognoze globalnog rasta, Rusija i Brazil neke od svetlijih tačaka sumorne perspektive

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio danas projekcije rasta globalne ekonomije za naredne dve godine, navodeći kao razlog neočekivanu odluku Velike Britanije da napusti EU i uticaj te odluke na