Wall Street porastao, Trump objavio carine

Wall Street porastao, Trump objavio carine

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle jer se ulagačima čini da je predsednik SAD-a Donald Trump, iako je potpisao uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, ublažio svoje stavove, pa se nadaju da neće izbiti trgovinski rat.

Dow Jones ojačao je 93 boda ili 0,38 %, na 24.895 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 %, na 2.738 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 %, na 7.427 bodova.

I juče se, kao i u proteklih nedelju dana od kada je Trump najavio carine, trgovalo nesigurno, a indeksi su balansirali na ivici pozitivnog i negativnog područja.

Otprilike sat vremena pre završetka trgovanja na Wall Streetu iz Bele kuće je objavljeno da je Trump potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminijuma od 10 %, što će stupiti na snagu za 15 dana.

No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, takođe, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

To je na tržištu protumačeno kao ublažavanje prvobitno čvrstih stavova, pa su cene akcija do kraja trgovanja porasle.

“To je nešto blaži ugriz nego što su se tržišta plašila nakon oštre retorike prošle nedelje. Tada se činilo da će svi biti pogođeni jer u Trumpovoj retorici nije bilo ‘ako’ ili ‘ali’. Ovo predstavlja blaži ton u odnosu na prvotnu ideju koja je prošle nedelje uzdrmala tržišta”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

No, nisu svi zadovoljni s poslednjim vestima. Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading, i dalje je zabrinut oko toga kako će Trumpove politike uticati na globalnu trgovinu.

“Trump je, doduše, malo odstupio, no ipak su carine uvedene. Ako ste tržišno orijentirani globalist, iz političke perspektive ide se u pogrešnom smeru. Ne bi me iznenadilo ako on uskoro najavi nove carine na druge proizvode”, kaže O’Rourke.

Neke su države već reagovale na Trumpovu odluku

Evropska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminijum, kazala je poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, takođe je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još pre Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utiču na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 %, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 %, na 12.355 bodova, a pariški CAC 1,28 %, na 5.254 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs 118,0576
Next Azijske berze porasle drugi dan zaredom

You might also like

Svetske berze

Cena zlata na putu da ima najuspešniju godinu od 2010.

Cena zlata porasla je 13 odsto od januara i sada je negde na putu da ima najuspešniju godinu od 2010. 

Berza

Wall Street: Indeksi dosegli nove rekorde na krilima “fenomenalnog” poreskog plana

Podstaknuti najavljenim Trampovim “fenomenalnim” poreskim planom i rastom cena nafte indeksi na američkim berzama u petak su dostigli nove rekorde, zabeleživši treći nedeljni dobitak.

Berza

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, obveznice bez trgovanja

Poslednji dan u sedmici doneo je raznovrsnu ali prilično skromnu aktivnost na domaćem tržištu akcija. Indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,2% na 619,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju