Wall Street ojačao više od 1 odsto

Wall Street ojačao više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto jer ulagači veruju da će predsednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika i aluminijuma, pa su splasnuli strahovi od trgovinskih ratova.

S&P 500 porastao je 1,1 %, a Dow Jones 1,4 %. Nasdaq je bio u plusu od 1 %.

Trumpovi planovi o uvođenju tarifa na čelik i aluminijum dočekani su s negodovanjem u redovima Republikanaca koji strahuju kakve bi posledice to moglo imati na američku ekonomiju.

Evropska komisija će u sredu razmatrati protivmere odluci američkog predsednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma u Sjedinjene Države, rekao je potparol Komisije, dodavši da će odgovor Evrope biti “brz, čvrst i razmeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti carinu od 25 % na čelik i 10 % na aluminijum kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagovali i krenuli razmišljati o protivmerama.

Evropska unija mogla bi uvesti carine od 25 % na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsednik uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, kazala je u ponedeljak za BBC poverenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs dinara danas 118,0318
Next Azijske berze: Indeksi prekinuli petodnevnu negativnu seriju

You might also like

Berza

Beogradska berza: NIS u fokusu invesitora

Na domaćem tržistu akcija je prvog trgovačkog dana u nedelji samo naftna industrija Srbije zabeležila značajniji promet.

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,1611

Dinar nastavlja mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,1611 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Evropske berze: Oprezno trgovanje na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, a u fokusu je ulagača bankarski sektor, posebno italijanski.