Vrednost lizing ugovora tokom 2017. u Srbiji 430 miliona evra

Vrednost lizing ugovora tokom 2017. u Srbiji 430 miliona evra

Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u Republici Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 mil EUR, što je za 92 mil EUR više u odnosu na godinu dana ranije.

U pitanju je rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina, saopšteno je u godišnjem izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Rast je zabeležen u sva četiri segmenta lizing portfolija, a najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 mil EUR. Ovaj segment porastao je za 54 mil EUR u odnosu na isti period prethodne godine. Vrednost novozaključenih lizing ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila iznosila je 165 mil EUR, što je za 31 mil EUR više u odnosu na isti period 2016, a u sektoru mašina i opreme 72 mil EUR, uz porast od 4 mil EUR.

Sektor nekretnina zabeležio je vrednost novozaključenih lizing ugovora od 9 mil EUR, što je za 3 mil EUR više u odnosu na 2016. godinu.

– Analiza za 2017. godinu ukazala je na rast vrednosti novozaključenih lizing ugovora za 27%. Osim trenda rasta koji je na lizing tržištu primetan u poslednjih pet godina, takođe je i smanjen procenat nenaplativih potraživanja. Ovakvi pozitivni rezultati lizing tržišta javljaju se kao posledica jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika. Uzimajući u obzir i godišnje analize i trenutnu ekonomsku situaciju u državi možemo potvrditi naša predviđanja da lizing industrija ima potencijal da, u narednim godinama, podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje – napominje je Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Iz ALCS-a ističu da će dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga umnogome zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

– Asocijacija lizing kompanija Srbije je Narodnoj banci podnela inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o finansijskom lizingu. Usvajanje ovog zakona značajno bi unapredilo tržište, čime bi se podstakla još veća aktivnost privrede – objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije, i dodaje da je najvažnije što predložene izmene treba da donesu bolja pravna zaštita davaoca finansijskog lizinga.

– Pored toga, jedna od inicijativa je i smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi 5 mil EUR, što ipak ograničava tržište. Imajući u vidu da lizing kompanije nisu depozitne institucije, nije jasno zbog čega je kapitalni cenzus toliko visok – dodaje Milenković.

Osim što se očekuje da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu rešiti pravna i proceduralna pitanja, predstavnici ALCS-a smatraju da će se on pozitivno odraziti i na operativni lizing, što će omogućiti dalji razvoj lizinga i investicije u privredu Republike Srbije.

Godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije pokazao je da su među najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, zatim prerađivačka industrija.

Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 mil EUR, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 mil EUR, a one koje posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije 49 mil EUR, navodi se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Na Wall Streetu očekuju rast cene zlata i pad vrednosti bitcoina
Next Srednji kurs 118,03 dinara za evro

You might also like

Transport

Google i Fiat započinju saradnju

Američka kompanija Alfabet, matična kompanija Googlea, želeći da proširi svoju flotu samoupravljačkih vozila, započela je saradnju sa italijansko-američkom automobilskom kompanijom Fiat Crysler Automobili.

Kompanije

Većina nemačkih kompanija ne očekuje posledice Brexita

Većina nemačkih kompanija očekuje da će britanski razlaz od EU imati male ili nikakve posledice za njihov biznis, rezultati su istraživanja Kelnskog instituta za ekonomska istraživanja.

Energetika i naftna industrija

OPEC očekuje pad nafte u narednom kvartalu

Uravnoteženju tržišta do kraja ove godine doprineće višak na svetskom tržištu nafte, koji bi trebao biti smanjen, saopštila je OPEC.