Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle treći dan zaredom, zahvaljujući jačanju Wall Streeta, no ulagači su oprezni uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogli odrediti dalji smer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 %, ojačavši treći dan zaredom, čime se dodatno odmakao od najnižih nivoa u dva meseca na koje je skliznuo prošle nedelje.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 %, a blago su pale i cene akcija u Australiji i Singapuru. Indeksi berza u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,2 i 1,2 %.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedeljnog oštrog pada, najvećeg u dve godine.

U poslednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 % no i dalje je u minusu 7,3 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara.

Uprkos rastu cena akcija, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala i jer će u sredu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je stopa inflacije u januaru na godišnjem nivou blago skliznula na 1,9 %, dok bi temeljna stopa inflacije, bez cena hrane i energije, mogla iznositi 1,7 %.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smer tržišta, s obzirom da su početkom februara podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plata izazvali oštar pad cena akcija upravo zbog straha da će jačanje potrošnje podstaći inflaciju, a to navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

I dok je većina azijskih berzi na dobitku, japanski Nikkei indeks skliznuo je drugi dan zaredom. To je posledica jačanja jena, što ne ide u prilog japanskim izvoznicima jer zbog toga slabi cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Na valutnim tržištima kurs dolara skliznuo je na 107,10 jena, najniži nivo u 15 meseci, dok je juče u ovo doba iznosio 108,70 jena.

Američka valuta oslabila je i prema evropskoj, pa je cena evra porasla s jučerašnjih 1,2290 na 1,2370 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros skliznuo 0,3 %, na 89,45 bodova.

Analitičari kažu da je slabljenje dolara posledica procena o rastu budžetskog i trgovinskog deficita u SAD-u, s obzirom ne veliko smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje.

“Rast tih deficita pritisnuo bi američku valutu. MMF procenjuje da rast budžetskih deficita za 1 odsto vodi do 0,6-postotnog povećanja deficita SAD-a u platnom bilansu. A to znači da bi ta dva deficita do kraja decenije mogla dostići 7 odsto BDP-a, što bi sve trebalo finansirati novcem iz inostranstva”, objašnjava Mark McCormick, strateg u kompaniji TD Securities.

I dok je kurs dolara pod pritiskom, cene nafte su stabilne, premda su ulagači zabrinuti zbog rasta ponude, s obzirom na rast proizvodnje u SAD-u.

Cena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 10-ak centi, na 62,80 dolara, dok se na američkom tržištu cena kreće na jučerašnjim nivoima, oko 59,20 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Wall Street: Berza porasla treći dan, ulagači oprezni
Next Veliki Beogradski sajam zapošljavanja 21. februara u Domu omladine

You might also like

Svetske berze

Azijske berza: Indeksi pali četvrti uzastopni dan

Azijski indeksi su oslabili četvrti uzastopni dan jer se očekuje  daljnja ekslacija trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Berza

Dropbox najavljuje IPO

Američka kompanija Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine da izađe na berzu. 

Berza

Evropske berze: Cene akcija pale, ulagači suzdržani

Na evropskim berzama i u ponedeljak su cene akcija pale, nakon velikih gubitaka u petak, jer su ulagači suzdržani zbog odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.