Wall Street u petak ublažio nedeljne gubitke

Wall Street u petak ublažio nedeljne gubitke

Na Wall Streetu su u petak indeksi završili u pozitivnom području, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, dok su na nedeljnom nivou zabeležili najveće gubitke u dve godine.

Dow Jones porastao je u petak 330 bodova ili 1,38 %, na 24.190 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,49 %, na 2.619 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 %, na 6.874 boda.

Na najvećoj svetskoj berzi i juče je vladala nestabilnost, pa je S&P 500 indeks oscilirao od gubitka od 1,9 % do dobitka od 2,2 %. Dow Jones indeks oscilirao je u rasponu od 1.000 bodova.

Tržište se, očito, ne uspeva stabilizovati nakon oštrog pada cena akcija krajem prošle i početkom ove nedelje, a analitičari očekuju nastavak nesigurnog trgovanja i iduće sedmice.

Juče su gotovo svi sektori završili na dobitku, pri čemu je predvodio tehnološki sektor, zahvaljujući rastu cena tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet i Facebook.

S druge strane, oštro su pale cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte za više od 3 %.

U celoj protekloj nedelji S&P 500 indeks potonuo je 5,2 % što je njegov najveći nedeljni gubitak od januara 2016. godine. Pritom je 96 akcija iz sastava tog indeksa na vrednosti izgubilo više od 20 %.

Tako je S&P 500 trenutno u minusu gotovo 9 % u odnosu na svoju rekordni nivo dostignut 26. januara, a od tada su akcije iz sastava tog indeksa na vrednosti izgubile oko 2.490 milijardi dolara.

Dow Jones potonuo je u protekloj nedelji 5,2, a Nasdaq indeks 5,1 %.

Oštar pad cena akcija datira od prošlog petka kada su podaci s američkog tržišta rada pokazali da zaposlenost i plate snažno rastu. To je izazvalo strahoveod rasta inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

Fed je lani povećao cenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga rastu prinosi, pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice u ponedeljak dostigao 2,885 posto, najviši nivo u četiri godine.

A viši prinosi štete akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi deo investitora mogao povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

Korekcija cena akcija dugo se očekivala, s obzirom da su cene akcija godinama rasle gotov bez prekida i poslednjih meseci neprestano dostizale rekordne nivoe.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svetskih ekonomija – od SAD-a i Kine, do evrozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, deo analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dostizanja rekordnih nivoa precenjeno, s obzirom na planove centralnih banaka u svetu da ove godine ukinu podsticajne monetarne mere koje su godinama niskom cenom novca podržavale rast tržišta akcija.

“Trenutno na tržištu imate fundamentalne razlike. S jedne strane ekonomija snažno raste, kao i zarade kompanija, dok s druge strane rastu inflacija i kamatne stope. Veliko je pitanje što će od toga dominirati”, kaže Giri Cherukuri, direktor u kompaniji OakBrook Investment, koji i iduće nedelje očekuje nestabilno trgovanje.

A na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 %, na 7.092 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,25 %, na 12.107 bodova, a pariski CAC 1,41 %, na 5.079 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Produktna berza: Slaba tražnja za robama, ukupan promet 900 tona
Next Dinar sve jači, srednji kurs 118,5791 za evro

You might also like

Berza

Vrednost američkih akcija od krize porasla 330 odsto

Tokom finansijske krize, koja je dovela do najveće recesije u SAD u poslednjih 80 godina, akcije su doživele veliki pad, stoga je i SP500 indeks izgubio značajan deo vrednosti.

Tema dana

Nedeljni pregled: Funta dobitnik na valutnim tržištima, evro oslabio prema dolaru

Britanska funta je protekle sedmice zabeležila svoj najveći nedeljni dobitak od početka marta, dok je japanska valuta istovremeno upisala najgoru nedelju još od 1999. godine.

Svetske berze

Barel nafte preko 45 dolara, pad proizvodnje u SAD šestu nedelju uzastopno

Cene nafte su na međunarodnim tržištima krajem dana premašile nivo od 45 dolara za barel zahvaljujući neočekivano velikom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama šestu nedelju uzastopno.