Građani Srbije sve više ulaze u avanturu sa bitcoinom

Građani Srbije sve više ulaze u avanturu sa bitcoinom

Trgovina cenom elektronske ili kriptovalute bitcoina u svetu se odavno odomaćila, a iako je poslednjih par meseci doživela veliki pad, ipak je sa trenutnom cena od skoro osam i po hiljada dolara i dalje najvrednija kriptovaluta.

O kakvoj je valuti reč, zbog čega je tako popularna, kakav je njen status na berzi i kako je tretiraju državne institucije, objašnjava savetnik u Investicionom društvu “Kapital RS” Svetislav Milutinović.

Da bi se razumeo pojam kriptovalute (virtualne elektronske valute) treba poći od toga da novac nije uvek izgledao onako kako izgleda danas, te da su u trgovini, kroz istoriju, bila korišćena različita dobra za plaćanje (roba, usluge, zlato), tj. plaćalo se onim što u datom trenutku ima vrednost.

Zašto se onda ne bi danas plaćalo matematičkim rešenjima kriptoloških i algoritamskih zadataka, kao što je slučaj sa bitkoinom i drugim kriptovalutama, koje su programeri osmislili vođeni idejom da su banke i druge finansijske institucije posrednici, čija je uloga da se obezbedi transfer novca i anonimnost transakcija a upravo je to ono što na internetu omogućava promet u bitkoinima.

“Osnovna ideja bitcoina i svih drugih kriptovaluta, kojih ima ih više od 30 vrsta, jeste da se obavi plaćanje između dve osobe bez posredstva finansijskih institucija”, kaže savetnik u Investicionom društvu “Kapital RS” Svetislav Milutinović.

On dodaje da se danas na mnogim svetskim berzama bitcoin bez problema razmenjuje za realne valute, ali da je osnovni način zarade zapravo trgovina njegovom cenom.

“Suština je da se kupljeni bitcoin fizički ne poseduje, već se trguje njegovom cenom, tj. trgovinom razlika u ceni bitkoina dolazi se do značajnog profita”, objašnjava Milutinović i dodaje da iz tog razloga interesovanje za bitcoin i druge kriptovalute u Srbiji raste.

Iako popularnost kriptovalute leži, između ostalog, u tome što je ne kontroliše nijedna država ili institucija, to može da bude mač sa dve oštrice jer u svetu internet trgovine ne postoji kontrolisana inflacija ili povraćaj novca u slučaju prevare.

NBS je u nekoliko navrata upozoravala da bitcoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti može da bude predmet kupovine ili prodaje u bankama ili menjačnicama.

Iz tog razloga, kao i zbog nedostatka mehanizama za zaštitu ulagača rizično je poslovanje virtuelnim valutama, te svako ko se upušta u takvu vrstu trgovine, čini to na sopstvenu odgovornost, ističu u NBS.

Osim finansijskih treba imati u vidu i bezbednosne rizike, na koje je ukazala i Evropska centralna banka, imajući u vidu mogućnost da kriptovaluta zbog anonimnosti korisnika postane moćno finansijsko sredstvo u rukama kriminala i terorizma.

Izvor: GdeInvestirati/RTV (Aleksandra Raković)
Previous Goldman Sachs: Spremite se da izbgubite sve
Next NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

You might also like

Berza

Azijske berze: Indeksi padaju zbog jeftinije nafte

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale, što je najviše posledica pada cena nafte jer najveći svetski proizvođači nisu postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Berza

Wall Street: Oprez zbog samita u Singapuru

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago porasle, no trgovalo se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon nesuglasica na samitu grupe G7 tokom vikenda, a uoči samita između predsednika SAD-a

Berza

Beogradska berza: Akcije Energoprojekt industrije porasle više od 29 odsto

Poslednji trgovački dan u sedmici na beogradskom tržištu kapitala doneo je solidan promet zahvaljujući pre svega trgovanju državnim obveznicama.