Wall Street: Dow i S&P 500 potonuli više od 4 odsto

Wall Street: Dow i S&P 500 potonuli više od 4 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 %, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u istoriji.

Dow Jones završio je na gubitku od 1.175 bodova ili 4,60 %, na 24.345 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,10 %, na 2.648 bodova, a Nasdaq indeks 3,78 %, na 6.967 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče oštro pale, najmanje 1,7 %, a najveći gubici zabeleženi su u finansijskom, zdravstvenom i industrijskom sektoru.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa za više od 4 % u jednom danu nije zabeležen od avgusta 2011. godine, kada su tržišta bila pod pritiskom dužničke krize u evrozoni i smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a.

Juče su pale i cene svih 30 akcija iz sastava Dow Jones indeksa, koji je u jednom trenutku bio u minusu 6,3 % ili gotovo 1.600 bodova, a takav bodovni pad u jednom danu nije zabeležen nikada pre.

Oštar pad tih indeksa posledica je strahova ulagača od rasta inflacije i kamata. Već su prošle nedelje cene akcija oštro pale nakon što su objavljeni podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plata u SAD-u.

To bi, naime, moglo podstaći rast potrošnje, a time i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga poslednjih dana brzo rastu prinosi na američke obveznice, pa su dostigli najviše nivoe od početka 2014. godine.

A viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

VIX indeks ‘straha’ najviši od 2015.

Na paniku na tržištu ukazuje skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija za 20 bodova, na 30,7 bodova, najviši nivo od avgusta 2015. godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje velik obim trgovanja. Na američkim berzama juče vlasnika je zamenilo 11,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,6 milijardi.

Sada se na tržištu postavlja pitanje je li to završetak devetogodišnje vladavine ‘bikova’, razdoblja gotovo neprestanog rasta cena akcija, ili se radi o dugo očekivanoj korekciji tržišta pre novog trenda rasta. Ili se radi o početku vladavine ‘medveda’, razdoblja pada cena akcija.

“Mnogi ulagači koji su bili na tržištu poslednje tri do četiri godine nikada nisu videli takav pad. Psihologija tržišta danas se promenila i biće potrebno neko vreme da se ta psihologija vrati”, kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Deo analitičara kaže da tržište podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija, nedavno uvedena porezna reforma i relativno snažan rast američke ekonomije, koje je u poslednjem lanjskom tromesečju ojačalo za 2,6 % na godišnjem nivou, dok se stopa nezaposlenosti kreće na 4,1 %, najnižem nivou u 17 godina.

Drugi kažu da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dostizanja rekordnih nivoa precenjeno u kontekstu rasta prinosa na obveznice i planova centralnih banaka u svetu da ove godine ukinu podsticajne monetarne mere koje su godinama niskom cenom novca podržavale rast tržišta akcija.

Terminski S&P 500 najavljuje dalji pad

Ko je u pravu, pokazaće vreme. Činjenica je da je terminski S&P 500 indeks trenutno u minusu daljih 2,5 %, pa bi i u utorak na Wall Streetu cene akcija mogle dodatno oštro da padnu.

A nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,8 posto u odnosu na svoje rekordne nivoe dostigle pre samo desetak dana. Pritom je izgubio sve dobitke od početka godine, pa je sada u 2018. u minusu 0,9 %. Dow Jones indeks na gubitku je od početka godine od 1,5 %.

“Tržište je poslednjih godina snažno raslo. A sada smo u okruženju s rastom kamatnih stopa. Imamo snažan rast ekonomije i Fed bi trebao nastaviti sa stezanjem monetarne politike. Pojavljuju se prave promene i različiti investicioni instrumenti se tome prilagođavaju”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrdaing.

I na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,46 %, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,76 %, na 12.687 bodova, a pariski CAC 1,48 %, na 5.285 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar bez promene, srednji kurs 118,6107
Next Azijske berze prate potop Wall Streeta

You might also like

Berza

Skupština Energoprojekta 15. juna, predložena dividenda 20 dinara po akciji

Građevinar Energoprojekt holding zakazao je redovnu skupštinu akcionara za 15. jun tekuće godine. Pored standardnog postupka usvajanja finansijskih izveštaja i izbora članova upravnog odbora, te pitanja njihovih naknada, na dnevnom

Berza

Evro dosegao nivo 1,06 dolara, snažan rast juana

Evro je i danas ojačao na međunarodnim tržištima valuta prema američkoj valuti, a neki analitičari smatraju da će cena evropske valute još rasti.

Berza

Dinar danas na novom rekordu

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,2 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,8253 dinara za evro, što je nova rekordna vrednost domaće valute prema