Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatimakompanija i jačanju globalne ekonomije, dok se dolar tek blago odmakao od najnižih nivoa u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,25 %, ojačavši 12. dan zaredom.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 0,1 %, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,7 %.

Indeksi u Šangaju i Hong Kongu oslabili su oko 0,2 %.

Od početka ove godine azijski MSCI indeks skočio je gotovo 8 % i dostigao najviši nivo u istoriji, što se zahvaljuje podacima koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svetskih ekonomija, od SAD-a, preko evrozone, do Kine i Japana.

Pozitivno na tržišta utiču i gotovo neprestani rekordi najvažnijih indeksa na Wall Streetu. Samo prošle nedelje Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 2 % i dostigli najviše nivoe u istoriji, podstaknuti boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izveštaje, njih 79,7 % prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosečno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

Jačanje svetske ekonomije utiče i na rast cena nafte jer bi to trebalo izazvati jačanje potražnje. Stoga se jutros cene ‘crnog zlata’ kreću na najvišim nivoima u tri godine.

Cena barela na američkom tržištu porasla je 23 centa, na 66,37 dolara, dok se na londonskom tržištu cena barela stabilno kreće iznad 70 dolara, tačnije na 70,46 dolara.

A na valutnim tržištima dolar se malo odmakao od najnižih nivoa u tri godine. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao 0,1 %, na 89,14 bodova, nakon što je prošle nedelje u jednom trenutku zaronio na 88,43 boda, najniži nivo od decembra 2014. godine.

Cena dolara prema japanskoj valuti jutros se kreće oko 108,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 108,60 jena.

Američka valuta blago je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo s 1,2420 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 1,2410 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Podbacio rast ekonomije SAD na kraju 2017. godine
Next Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

You might also like

Berza

Dinar jači, kurs prema evru 119,2988

Dinar je ojačao prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 119,2988 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Wall Street: Uzlet indeksa na krilima popuštanja trgovinskih napetosti

Njujorški Dow Jones indeks u četvrtak je ostvario najveći dnevni skok u zadnja četiri meseca, a i ostali najvažniji indeksi na Wall Streetu solidno su ojačali, dok investitorima daju krila solidne zarade

Svetske berze

Skočila cena maslaca, preti nestašica

Verovatno nema kuće koja nije primetila da je maslac u skorije vreme opet poskupeo.