Oprezna trgovina na Wall Streetu

Oprezna trgovina na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili tek blage pomake jer su ulagači bili oprezni nakon poruka američkog ministra trgovine koje bi mogle predstavljati uvertiru u trgovinski rat s Kinom.

Dow Jones ojačao je 0,16 posto, na 26.252 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,06 posto, na 2.837 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.415 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 88 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izveštaje, njih 78 posto prebacilo je očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na ekonomiju.

Podršku tržištu pružilo je i slabljenje dolara, čija je vrednost juče prema korpi valuta pala gotovo 1 posto. Niži kurs dolara ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inostranom tržištu postaju cenovno konkurentniji.

Međutim, ulagače je zabrinula izjava američkog ministra trgovine Wilbura Rossa u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu da američke trgovinske vlasti vode istragu protiv Kine zbog mogućeg kršenja intelektualnog vlasništva.

Kako je ove nedelje predsednik SAD-a Donald Trump uveo visoke carine na uvoz veš mašina i solarnih panela, što će najviše pogoditi proizvođače iz Južne Koreje i Kine, na tržištima se sve više govori o protekcionizmu i mogućim trgovinskim ratovima.

Stoga ulagači s oprezom čekaju govor Donalda Trumpa u Davosu u četvrtak, koji će pokazati da li američke vlasti zaoštravaju svoje trgovinske odnose s drugim najvećim svetskim ekonomskim silama.

A na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,14 posto, na 7.643 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,07 posto, na 13.414 bodova, a pariski CAC 0,72 posto, na 5.495 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Katar zainteresovan za ruski S-400
Next Azijske berze: Investitore brinu američke najave

You might also like

Najvažnije vesti

Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

Rast tražnje za metalima koji se koriste u sistemima za smanjenje emisije štetnih gasova podstakli su cene jednog od najređih plemenitih metala.

Berza

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u tri i po godine.

Berza

Beogradska Berza: Snažan rast tržišta, Energoprojekt na novom višegodišnjem maksimumu

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je snažan rast beogradskog tržišta uz solidan promet zahvaljujući trgovanju obveznicama.