Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali

Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali

Na azijskim berzama se u sredu trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim nivoima, dok je vrednost dolara prema korpi valuta pala na novi najniži nivo u tri godine.

Većina azijskih indeksa od početka je u plusu između pet i deset posto pa je jasno da su investitori odlučili malo stati na loptu.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto, nakon što je u utorak skočio 1,2 posto na novi najviši nivo u istoriji.

Nikkei 225 oslabio je 0,6 posto kao posledica jačanja jena. Japanski izvoz porastao je trinaesti uzastopni mesec, podstaknut rekordnom potražnjom iz Kine i Azije u celini. Fabričke aktivnosti porasle su po najjačopj stopi u gotovo četiri godine.

Korejski Kospi bio je gotovo nepromenjen dok je kineski CSI300 oslabio 0,3 posto. Potonji je je još uvek u plusu od osam posto u odnosu na početak godine i na najvišem je nivou od sredine 2015..

Na valutnim tržištima dolar je i dalje pod pritiskom jer investitori predviđaju da Fed neće biti jedina centralna banka koja će ove godine zauzdati monetarne podsticaje. S druge strane, u Evropi je raspoloženje sjajno o čemu svedoči i podatak o potrošačkom poverenju koje je uzletelo na najviši nivo u sedamnaest godina. No, i ovaj je podatak podstakao spekulacije da će Evropska centralna banka možda već na sednici u utorak preduzeti određene korake u smeru zauzdavanje monetarne politike.

Sve je to podstaklo novi rast evra, na 1,231 dolara, najviši nivo u tri godine. Dolar je pao na novu najniži nivo prema korpi valuta.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Dušan Vujović najavio reformu poreske uprave
Next Wall Street: Novi rekord S&P-a, Dow posustao

You might also like

Berza

Dinar oslabio 0,1 odsto prema evru, kurs 123,52

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,5199 dinara za evro.

Berza

Beogradska berza: Indeksi u padu, Aerodrom najprometniji

Poslednji dan u sedmici doneo je skroman promet od 28,1 milion RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,33% na 726,1 poen.

Berza

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, obveznice bez trgovanja

Poslednji dan u sedmici doneo je raznovrsnu ali prilično skromnu aktivnost na domaćem tržištu akcija. Indeks Belex15 ojačao je dodatnih 0,2% na 619,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju