Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija dotigle nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični u vezi rasta navećih svetskih ekonomija i zarada kompanija, dok se kurs evra prema dolaru i dalje kreće na najvišim nivoima u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,4 posto, pa je dostigao nov najviši nivo u istoriji.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,3 posto. Samo su u Australiji pale, oko 0,2 posto.

Pad australskog indeksa posledica je slabosti cena rude gvožđa u Kini zbog tamošnjih visokih nivoa zaliha. Zbog toga su pod pritiskom akcija australijskih rudarskih divova BHP Billitona i Rio Tinta, koje su pojeftinile više od 1 posto.

Premda se juče na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagači nemaju usmerenje s najveće svetske berze, na tržištima vlada dobro raspoloženje jer najveće svetske ekonomije stabilno rastu, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata dobro počela.

Podršku tržištima pružaju i visoke cene nafte koje se kreću na najvišim nivoima od decembra 2014. godine.

Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu oslabila 0,3 posto, na 70,05 dolara, no na američkom je tržištu barel pokupeo 20-ak centi, na 64,55 dolara.

A na valutnim tržištima kurs evra prema dolaru i dalje kreće na najvišim nivoima u tri godine. Jutros iznosi oko 1,2260 dolara, dok je juče u ovo doba bio na 1,2220 dolara.

Jačanje evra zahvaljuje se snažnom rastu ekonomija evrozone, zbog čega se očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro najaviti postupno ukidanje podsticajnih mera.

I dok je prema evru oslabila, američka valuta blago je ojačala u odnosu na japansku, pa se cena dolara kreće oko 110,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 110,75 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je jutros na 90,54 boda, nedaleko najnižeg nivoa od decembra 2014. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 90,80 bodova.

“Problemi za dolar počeli su prošle nedelje kada su ulagači počeli da prodaju američku valutu zbog očekivanja da bi japanska centralna banka uskoro mogla početi da smanjuje podsticajne monetarne mere. To se potom nastavilo jer bi i ECB uskoro mogla ukinuti podsticajne mere, a sve to pokazuje koliko su finansijska tržišta osetljiva na signale iz centralnih banaka”, kaže Mitsuo Imaizumi, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar ojačao, srednji kurs 118,3693
Next NBS: Devizne rezerve NBS na kraju decembra iznose 9,9 milijarde EUR

You might also like

Svetske berze

Dolar neznatno niži u odnosu na evro

Dolar se zadržao blizu šestoipomesečnog minimuma u sredu, dok se fokus investitora prebacio sa američke političke scene na monetarnu politiku.

Berza

Prinos na trogodišnje obveznice pao na pet odsto

Reotvaranjem emisije trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, emitovane 18. februara 2016. godine, a ponovo otvorene 11. avgusta 2016. godine, ponuđeni obim aukcije juče iznosio je 51,16 milijardi, sa planom realizacije

Svetske berze

Azijske berze: Akcije dostigle najviši nivo u poslednjih 15 meseci

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija dostigle najviše nivoe u 15 meseci, dok je dolar oslabio nakon novih opreznih poruka iz američke centralne banke.