Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index rekordno visoko

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index rekordno visoko

Na azijskim berzama u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u istoriji jer su ulagači optimistični nakon novih rekorda na Wall Streetu i dobrog početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,6 posto, pa se probio iznad 951,50 bodova, dosadašnje rekordne nivoe dostignute krajem 2007. godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,2 i 0,7 posto. Samo su u Šangaju pale, no neznatno.

Dobro raspoloženje na azijskim tržištima zahvaljuje se novim rekordima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu, nakon što su prošle nedelje skočili više od 1,6 posto.

Uspon Wall Streeta u petak usledeo je nakon naznaka jačanja potrošnje Amerikanaca, što bi trebalo podržati dalji rast ekonomije.

Dobro je počela i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata na Wall Streetu, koju su u u petak otvorile banke JPMorgan Chase i Wells Fargo, pri čemu su obe izvestile o boljim nego što se očekivalo zaradama.

Nakon prvih poslovnih izveštajima, u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su pre samo koji dan očekivali 11,8 posto.

Pozitivno na tržišta utiču i očekivanja da će najveće svetske ekonomije nastaviti stabilno da rastu.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u Kini u poslednjem lanjskom tromesečju, a analitičari očekuju rast od najmanje 6,7 posto na godišnjem nivou, što bi potvrdilo da je druga po veličini svetska ekonomija stabilna, uprkos provođenju niza reformi.

Podršku tržištima pružaju i visoke cene nafte. Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu oslabila par centi, na 69,85 dolara, no i dalje se kreće oko najviših nivoa u tri godine.

A na valutnim tržištima dolar je i dalje pod pritiskom jer ulagači veruju da američka centralna banka više neće biti jedina koja će ubuduće zaoštravati monetarnu politiku.

Zahvaljujući snažnom rastu ekonomije evrozone, očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro najaviti ukidanje podsticajnih mera.

Zahvaljujući tome, kurs evra dostigao je jutros 1,2220 dolara, najviši nivo u tri godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,2190 dolara.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na japansku, za 0,3 posto, pa je cena dolara skliznula na 110,75 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na 90,80 bodova, najniži nivo od januara 2015. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Urušila se galerija indonezijske berze
Next Cene nafte dostigle najviše nivoe u tri godine

You might also like

Berza

Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Njujorška banka Goldman Sachs u svom najnovijem izveštaju piše o optimalnim cenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cene nafte nas očekuju ove i naredne godine.

Svetske berze

Wall Street: S&P 500 ojačao, Apple vredi 1.000 mlrd dolara

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nastavku oporavka tehnološkog sektora, pri čemu je Apple postala prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću od 1.000 milijardi dolara.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi poduprti tehnološkim i bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, zahvaljujući oporavku tehnološkog i bankarskog sektora.