Svetska banka: Sa rastom od 3 odsto Srbiji treba 50 godina do standarda EU

Svetska banka: Sa rastom od 3 odsto Srbiji treba 50 godina do standarda EU

Brzina je jedna od ključnih stvari na kojoj će insistirati Svetska banka u 2018, i to brzina reformi, pre svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća, u privlačenju stranih investicija, što brži rast privrede od najmanje pet odsto BDP, izjavio je u intervjuu Blicu, šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju Stiven Ndegva.

Tek na taj način će Srbija uspeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osete bolji život, rekao je Ndegva. Na konstataciju da isuviše depresivno zvuči ovakva prognoza, Ndegva ističe da je još lošija procena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi nam trebalo da u tom slučaju stignemo EU.

“Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast 5-6 odsto. Ali to zahteva resetovanje ekonomije, rekao je on. On je ocenio da je budžet veliki uspeh. Sređivanje javnih finansija dovelo je do otvaranja radnih mesta i privlačenja stranih investicija. Dosta toga je učinjeno u reformama, ali one nisu završene. Promene će osetiti naredne generacije”, kaže.

To podrazumeva da “danas imate malo manje novca u džepu nego što ćete imati sutra”, istakao je on. Ndegva smatra da u budžetu Srbije ima prostora za rast plata i penzija u 2018. i to neće narušiti ravnotežu. Plan Vlade je dobar, a pohvalan je i rast investicija, dodaje.

Ove godine bio je planiran od 3,1 odsto BDP, a za sledeću 3,3 odsto. Ali jedan od razloga za manji deficit u 2017. jeste to što nisu sprovedene državne investicije. Novac za njih se ne planira u budžetu da bi se štedelo, nego da se potroši. Na taj način se generišu nova radna mesta i ubrzava rast. U budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija, ono neće narušiti ravnotežu, rekao je šef misije Svetske banke i i dodao da bio trebalo mnogo državnih firmi prodati. Ima ih oko 600, a to je previše za bilo koju zemlju.

“U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama ili su zaštićene na drugi način. Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit”, kaže Ndegva.

Dodao je da ako su i potrebne subvencije, one treba da budu pod strogom kontrolom. Na pitanje na koje projekte će Svetska banka ulagati u 2018, on je rekao da je u fazi izrade projekat vredan oko 50 miliona dolara, a odnosi se na olakšavanje poslovanja i pokretanja biznisa i u vezi je sa poreskom reformom. Poreski sistem Srbije treba znatno unaprediti kako bi plaćanje poreza bilo olakšano.

“Takođe, imamo projekat za zdravstvo vredan oko 30 miliona dolara. Podrazumeva nabavku nove opreme za lečenje raka, dijagnostifikovanje i tretmane obolelih, ali i opremanje bolnica, usavršavanje osoblja, veću disciplinu… Takođe, za razvoj e-uprave izdvojićemo oko 50 miliona dolara zajma”, rekao je Ndegva.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli PDV
Next Povečan minimalac, doprinosi pojeftinili

You might also like

Najvažnije vesti

Herbalife dobio kaznu od 200 miliona dolara

U petak je menadžment firme Herballife pristao da plati 200 miliona dolara, da promeni način poslovanja, kao i da izmiri potraživanja saveznih regulatora, jer su dovodili ljude u zabludu da će se

Najvažnije vesti

Analitičari ne očekuju promenu referentne stope Narodne banke Srbije

Prema anketi Reuters-a, koju je sproveo među 13 analitičara i dilera na finansijskom tržištu, Narodna banka Srbije će u četvrtak zadržati referentnu kamatnu stopu na nivou od 4%.

Najvažnije vesti

Svetska banka objavila listu rasta bogatstva, ali bez Srbije

Svetska banka objavila je izveštaj Promene bogatstva nacija na kojoj je po bogatstvu po glavi stanovnika rangirano 140 zemalja sveta, ali ne i Srbija.