Grčkoj posle 8 godina EU odobrila budžet

Grčkoj posle 8 godina EU odobrila budžet

Evropska unija saopštila je da Grčka više ne krši budžetska pravila Unije.

Predlog Evropske komisije da se okonča „procedura preteranog deficita“ u odnosu na Grčku dolazi posle velikog poboljšanja u finansijama te zemlje nakon osam godina rezanja troškova i povećanja poreza i recesije koji su smanjili veličinu ekonomije za jednu četvrtinu i izazvali rast siromaštva i nezaposlenosti.

„Ovo je simboličan momenat za Grčku. Ovo je kraj štednje, a to znači da nam sad treba strategija zasnovana na rastu, zapošljavanju i socijalnoj pravdi“, rekao je komesar EU za finansije Pierre Moscovici.

Grčka je bila pod lupom od 2009. kada se otkrilo da su njene javne finansije bile u mnogo gorem stanju nego što se pretpostavljalo, a budžetski deficit bio na mnogo većem nivou od dozvoljenih tri odsto.

Onemogućena da pozajmljuje novac, Grčka je prihvatila međunarodnu pomoć od preko 300 milijardi evra. U zamenu za pomoć, niz grčkih vlada je uveo brojne mere štednje i ekonomskih reformi.

Moscovisi je rekao da je prekid nadzora dobra vest za finasijska tržišta i da je Grčka zemlja sa kojom se može poslovati.

„Grčka je sve pouzdanija. Može joj se verovati i mislim da je ovo jak signal investitorima“, rekao je on.

Ako članice EU prihvate prdlog Komisije, još će samo Francuska, Španija i Britanija ostati na spisku prekršilaca budžetskih pravila. Početkom oporavka globalne ekonomije 2011, od tadašnjih 27 članica EU 24 se nisu pridržavale propisa.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evro danas 120,13 dinara
Next Državno "Dunav osiguranje" prodalo Bojoviću paket akcija po nižoj ceni, bez odobrenja Vlade

You might also like

Makroekonomija

Inflacija Kine u martu na 2,3 odsto

Inflacija u Kini, merena rastom potrošačkih cena, bila je stabilna u martu na 2,3 odsto na međugodišnjem nivou, što je znak stabilizacije druge po veličini svetske privrede.

Najvažnije vesti

Srbija: U prvom kvartalu 3,5 odsto realni rast privrede

U prvom kvartalu 2016. realni rast srpskog bruto domaćeg proizvoda iznosio je 3,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija

Španija među ekonomijama evrozone s najvećim rastom

Španija će verovatno biti među ekonomijama evrozone s najsnažnijim rastom, iako se očekuje da će njen rast usporiti u drugom tromesečju, ocenio je ekonomista u konsultantskoj kompaniji Capital Economics Stephen