Wall Street: Oprez zbog političkih napetosti u Washingtonu

Wall Street: Oprez zbog političkih napetosti u Washingtonu

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromenjeni, a ulagače je zabrinula politička situacija u Washngtonu koja bi mogla dodatno odložiti planove predsednika Donalda Trumpa o podsticajnim merama.

Dow Jones ostao je gotovo nepromenjen, na 21.409 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 odsto, na 2.425 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,27 odsto, na 6.193 boda.

Tokom prepodnevnog trgovanja cene su akcija oštro pale jer se uzburkala politička scena u Washingtonu nakon što je Donald Trump ml., najstariji predsednikov sin, objavio e-mailove koje je razmenio s posrednikom u kojima mu predlaže susret s advokatom ruske vlade u vezi štetnih informacija po Hillary Clinton.

To je najnoviji nastavak ′sapunice′ o upletenosti Rusije u lanjske američke predsedničke izbore, što je predmet istrage senatskog odbora.

No, kasnije se tržište smirilo, a berzanski su indeksi nadoknadili gubitke zahvaljujući naznakama da Kongres možda ipak nešto radi u vezi podsticajnih mera koje je predsednik Trump najavio još u izbornoj kampanji.

“Ovo je igra nade. Imali smo nešto što je bilo negativno za tržište, a sada imamo nešto što bi moglo biti pozitivno”, kaže Brad McMillan, direktor u firmiCommonwealth Financial.

Trumpova obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima glavni su razlozi snažnog rasta cena akcija krajem prošle i početkom ove godine, kada su indeksi dostigli rekordne nivoe.

No, zbog političkih problema u Washingtonu, poslednjih nedelja tržište je izgubilo na zamahu jer od Trumpovih obećanja još nema ništa.

“Ulagači trenutno sede i čekaju što će pokrenuti tržište. Ne vide razlog za kupovinu akcija, čije su cene tako visoke”, kaže Michael O′Rourke, strateg u firmi JonesTrading.

Na oprezno trgovanje ukazuje ispodprosečni obim. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,9 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

A na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto, na 7.329 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto, na 12.437 bodova, a pariski CAC 0,48 odsto, na 5.140 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Američki fond kupio Merkur, zainteresovan i za Pevec
Next Azijske berze porasle, kurs dolara pao

You might also like

Svetske berze

Evropske berze u skoku na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše u finansijskom i uslužnom sektoru, a tržišta podržavaju i najave preuzimanja i spajanja.

Berza

Cene nafte porasle iznad 48 dolara

Nešto slabiji dolar i pretnje štrajkom radnika naftne industrije u Norveškoj podigli su cenu nafte u utorak iznad 48 dolara po barelu.

Berza

Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cene su nafte pale s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u poslednjih 12