Slabija prodaja stanova sa centralnim grejanjem

Slabija prodaja stanova sa centralnim grejanjem

Tržište nekretnine oživelo je posle nekoliko godina stagnacije, ali se kupci slabije interesuju za stanove koji imaju centralno grejanje.

Iako bi bilo logično da im te nekretnine budu najprimamljivije, zbog kvaliteta zagrevanja prostorija, buduće gazde imaju drugu računicu. Prvi i jedini razlog su previsoki računi na uplatnicama infostana, jer se ispostavilo da je grejanje na struju i gas daleko jeftinije. Gotovo duplo.

Prema rečima Miloša Simića, iz agencije “Euroinvest”, u vreme kada detaljno kalkulisanje mesečnih troškova života čini sastavni deo naše svakodnevice, nije čudno što je upravo izbor vrste grejanja jedan od ključnih faktora prilikom donošenja odluke o tome koji stan odabrati.

Foto:learn.compactappliance.com

Foto:learn.compactappliance.com

“Centralno grejanje sa priključkom na gradski toplovod u Beogradu, kao i u većim gradovima, zahteva plaćanje fiksnog iznosa po kvadratu grejne površine svakog meseca, bez obzira na to da li je grejna sezona ili nije. To može biti opterećujući iznos za budžet prosečne porodice. Recimo za stan od 60 kvadrata, račun infostana iznosi oko osam-devet hiljada dinara. Najveća stavka na uplatnici je upravo naknada za grejanje, koja se kreće oko 7.000 dinara. Iznos može biti dodatno uvećan ako je na raspolaganju i protočna topla voda 24 časa. Jasno je da ovaj iznos raste sa kvadraturom, tako da se kod velikih stanova sa centralnim grejanjem na toplanu, infostan plaća oko 17.000-18.000 dinara za troiposoban stan od 95 kvadrata”, objašnjava Simić.

Grejanje na gas aktuelizovano je u Beogradu pre oko 15 godina, tako da je sada gasovod pokrio snabdevanjem najveći deo prestonice. Računi za gas su u zimskoj sezoni, za tri-četiri meseca prilično visoki i zavise od kvaliteta termoizolacije, stolarije i kvaliteta samog gasa. Ali, ova vrsta grejanja daje izvesnu autonomiju vlasniku stana da može sam da upravlja potrošnjom ako ima svoj priključak i gasni kotao za grejanje.

Prosečno, na godišnjem nivou, ovi stanovi uštede do 40 odsto novca, u odnosu kada je reč o stanovima na centralno grejanje. Ta cifra može biti i veća u novim zgradama sa kvalitetno urađenom termoizolacijom, koje imaju odličnu spoljnu stolariju. Objekti koji imaju energetski pasoš, bez koga ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu, uglavnom imaju zajedničku, centralnu kotlarnicu sa naizmeničnim programiranim kotlovima, koji greju celu zgradu. Uz raspodelu potrošene energije, odnosno utroška gasa po kvadraturi stanova, računi su optimalniji za krajnje korisnike. A dodatno su realniji ako su ugrađeni kalorimetri, merni uređaji koji računaju realnu potrošnju energije.

Agent Aleksandar Ilić kaže da su na tržištu nekretnina stanovi koji imaju električna grejna tela veoma popularni. Pogotovu kada je reč o stanovima manje kvadrature, jer se oni lakše zagreju.

Kod stanova veće kvadrature troškovi eksponencijalno rastu, a posebno je opasno prekoračenje u potrošnji koje uvodi potrošača u skuplju tarifu, što može biti nenadano veliki trošak. Postoje sistemi za etažno grejanje sa posebnim kotlovima koji služe za grejanje na struju, koji mogu biti klasični i jeftini. Ovakav izbor je čest čak i kod gradnje novih zgrada, ali se ugrađuju kvalitetni uređaji u takve objekte.

Strujom se može grejati i preko TA peći, ali ova vrsta grejanja kada su stanovi u pitanju polako postaje prošlost. Termoakumulacionim pećima je naklonjenija starija populacija, u zgradama koje su zidane pre pedeset i više godina.

U Srbiji je daleko niža cena, nego u većini zemalja Evropske unije. Ostaje otvoreno pitanje koliko će država u dužem periodu održavati tu socijalnu cenu struje.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Beograd na vodi: Prodaja stanova u BW parkview u petak, useljavanje 2019.
Next Američki fond kupio Merkur, zainteresovan i za Pevec

You might also like

Nekretnine

Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju

Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rešavanje stambenog zbinjavanja izbeglih i raseljenih lica iz

Rezidencijalne nekretnine

Kragujevac: Uskoro završetak gradnje 210 stanova za mlade naučnike

Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja juna ove godine. Radovi su u završnoj fazi, a u toku je postavljanje podova, sanitarija, delovi

Poslovni prostor

Završetak naselja “Zemunske kapije” do kraja 2019.

Budući izgled naselja Zemunske kapije Građevinska direkcija Srbije počela je izgradnju naselja Zemunske kapije u junu ove godine, a od nedavno je poznato i kako će ovaj kompleks, na oko