Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

A time su ujedno narušena sva nastojanja OPEC-a i Rusije da smanje priliv nafte i dovedu u red stanje s prekomernom količinom ‘crnog zlata’ na zalihama širom sveta. Cena se naime spustila ispod 50 dolara za barel i time izbrisala sav uloženi trud od prošlogodišnje odluke OPEC-a i pojedinih država nečlanica tog kartela, da smanje proizvodnju iz svojih bušotina.

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

“Tokom započetog trećeg kvartala za očekivati je da će OPEC-ova nastojanja o izvozu sirove nafte biti poljuljana potražnjom na domaćem tržištu, tokom letnih meseci i vrhunca potražnje. U SAD-u je proizvodnja tokom drugog kvartala manja za gotova pola od one iz prvog kvartala, što ukazuje da proizvođači s druge strane Atlantika možda i nisu baš toliko spremni na proizvodnju po bilo kojoj ceni”, komentariše Ole Hansen, rukovodilac za tržište roba u Saxo banci i dodaje da to otvara novu mogućnost za OPEC: cena Brent nafte mogla bi ponovo da naraste do 55 dolara za barel u sledećim mesecima, pre novog slabljenja kada u fokus dođe 2018. godina i mogući rizici da novi bareli počnu stizati na tržište ako OPEC i Rusija ne produže dogovor o smanjenju proizvodnje, nakon prvog kvartala 2018. godine.

U skladu sa svim navedenim, u Saxo banci ipak smanjuju svoja očekivanja o ceni Brent nafte za kraj godine, s 58 dolara za barel na 53 dolara za barel. Svakako nezahvalna pozicija za OPEC koji uporno nastoji da tu situaciju promeni, zaključuje Hansen.

Globalna potražnja za naftom sigurno će nastaviti rasti i sledeće decenije, što znači da će kompanije u naftnom biznisu morati da traže nove izvore kako bi zamenile one već stare i oslabljenje, u skladu s povećanom potražnjom. To se sigurno neće dogoditi u sledeće 2-3 godine, zaključuje Hansen, i taj proces neće predstavljati problem za države izvan OPEC-ovog kartela jer će njihova proizvodnja biti sasvim dovoljna da ispuni potražnju na tržištu.

Izvor: GdeInvestirati/Saxo bank
Previous Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?
Next Beograd na vodi: Prodaja stanova u BW parkview u petak, useljavanje 2019.

You might also like

Berza

Wall Street: Trumpov intervju zabrinuo investitore

Najvažniji indeksi na Wall Streetu u ponedeljak su porasli na krilima optimizma investitora u vezi skorašnjih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine, no u zadnjim minutama trgovanja izbrisali su veći deo dobitaka nakon

Najvažnije vesti

Neizvesnost po pitanju buduće ekonomske politike Vašingtona ograničila veći rast dolara protekle nedelje

Američki dolar je tokom protekle sedmice blago ojačao na svetskim valutnim tržištima, a njegov snažniji rast su ograničile brojne neizvesnosti po pitanju buduće politike Vašingtona, vezano za poreze, carinske takse

Berza

Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Cene akcija na azijskim berzama u ponedeljak su porasle podstaknute optimističnim ekonomskim podacima iz Kine objavljenim tokom vikenda.